Tehnologia 5G ar putea perturba previziunile meteo

Semnalul de alarmă a fost tras de prestigioasa revistă de știință „Nature”, care dezvăluie îngrijorările meteorologilor americani.

Temerile specialiștilor se referă la observațile meteo  și nu la influențe climatice, deci, prin urmare, la previziunile oamenilor de știință, care ar putea fi afectatei de tehnologia 5G utilizată la telefoanele mobile de ultimă generație pentru transmiterea cu mare viteză a datelor. Mai exact, este vorba de frecvențele de undă alocate.

Pentru a putea extinde și a dezvolta rețelele 5G e nevoie de folosirea unor noi frecvențe. În acest scop, s-a prevăzut utilizarea bandei de 26 GHz, însă aceasta este „periculos de apropiată” de frecvența de 23,8 GHz care corespunde celei a vaporilor de apă din atmosferă și care permite determinarea umidității din atmosferă, notează portalul France Info.

Directorul Agenției Naționale pentru Gestionarea  Frecvențelor din Franța, Gilles Brégant, susține însă că „interferența ar fi doar marginală și va fi posibilă detectarea erorilor”. Dar, din partea meteorologilor răzbat oarece neliniști.

„Cea de-a 5 -a generație de telfoane mobile are anumite caracteristici mai speciale. Utilizarea lor se face într-o bandă de frecvență apropiată de cea care măsoară și vaporii de apă. Acest fapt ne determină să avem unele rețineri când vom discutăm despre detectarea uraganelor și alte observații terestre”, a precizat coordonatorul national al frecvențelor destinate pentru Institutul Météo France, Eric Allaix. El a prezentat un exemplu din viața de zi cu zi pentru a putea înțelege mai bine fenomenul despre care se discută, de interferență al frecvențelor: exemplul vecinor dintr-un bloc. Dacă vecinul este gălăgios, modalitatea cea mai bună de a rezola problema este de a izola peretele comun cu el.

„Se poate realiza, este mai scump, costă ceva, dar nu veți mai auzi gălăgia neplăcută provenită de la apartamentul vecinului turbulent”, a mai adăugat Eric Allaix.

 

 


citește și…

Restaurantele și IoT (Internet of Things)

Comentariile sunt închise