Daea: S-a intrat cu recoltatul la toate culturile de toamnă, din cauza evoluţiei vremii

Vremea capricioasă din acest an a făcut ca fermierii să intre în același timp la recoltat la culturile de toamnă. Nici nu mai miră pe nimeni că se recoltează concomitent la rapița, orz sau grâu. O realitate cu care agricultura românească se confruntă de câțiva ani, de altfeel. Și deși ministrul Agriculturii Petre Daea se ferește să avanseze cifre cu privire la recolta din acest an, datele din piață arată că volumul producției va fi inferior celui din 2018, probleme fiind și la calitate, în anumite zone, cel puțin. Cât despre prețuri, acestea nu sunt de natură să-i satisfacă pe deplin pe agricultori, la orz, de exemplu, nivelul fiind mai mic, raportat la perioada similară din 2018.

„Eu încă nu mă pronunţ în ceea ce priveşte producţia de cereale pentru anul acesta. O ştiu, o întrezăresc, dar nu pot să spun, pentru că producţia este sigură numai atunci când o ai în magazie, când ai cheia pe ea. Până la data de 3 iulie, am ajuns cu recoltatul la orz la peste 80% din suprafaţă, la grâu suntem în plină campanie, şi avem recoltate 10% din cele peste 2,191 milioane de hectare însămânţate cu grâu, secară şi triticale, 56% la orzoaica, 27% la rapiţă, 44% la mazărea boabe. Practic, din cauza evoluţiei vremii, căldură, precipitaţii, s-a intrat cu recoltatul la toate culturile de toamnă, şi la orz, şi la orzoaică, şi la rapiţă, şi la grâu. Ele nu mai sunt eşalonate. Acum recoltatul la grâu depinde foarte mult de vreme”, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea într-un interviu acordat Agerpres.

România a raportat, în 2018, o producție de 31,1 mil. de tone de cereale, față de 27,1 mil. tone în 2017, cea mai mare creștere de producție fiind consemnată la porumb (un plus de circa 4 mil.tone).


vezi și…

Fructe și legume autohtone în toate piețele din România

 

 

Comentariile sunt închise