De pe marginea șanțului, pe raft în supermarket

Expansiunea marilor lanțuri internaționale de retail pe piața românească a contribuit semnificativ la dezvoltarea sectorului de fructe și legume în România și nu numai. Să recunoaștem, însă, că nu este chiar simplu să reușești să vinzi produsele pe rafturile unui hipermarket sau supermarket. În primul rând, trebuie să ai cantitate și mai ales calitate pentru a putea pătrunde într-o astfel de rețea. Și cum în România producătorii lucrează mai mult pe cont propriu (există încă reticență față de cooperative),  cu atât mai mult trebuie apreciate situațiile în care un producător local reușește să devină un furnizor important pentru un retailer cunoscut.

Este cazul Fermei de Legume Fierbinți din județul Ialomița, un business de familie, care a câștigat notorietate pe piață. Familia Minea deține circa 7.000 de metri pătrați de solarii și cultivă salată, roșii, castraveți, vinete, ardei gras și kapia, legume comercializate în Mega Image sub marca “Gusturi românești de la gospodari”.  Un  pas înainte, cum spune Alexandru Minea, capul familiei, și care nici nu vrea să-și mai aducă aminte de vremea când își vindea legumele pe marginea șanțului, așa cum procedează și astăzi destui producători.

“În primă fază, noi i-am căutat pe cei de la supermarket, trebuia să facem ceva, pentru că ne-am săturat să vindem pe marginea șanțului. În piețe nu mai aveam loc la tarabe și a trebuit să facem ceva, să ne extindem, să producem cantități mai mari și de bună calitate ca să putem să intrăm pe piață”, ne-a declarat Alexandru Minea în timpul vizitei recente pe care am efectuat-o la ferma din Fierbinți.

Familia Minea lucrează cu Mega Image de 4 ani. Retailerul cumpără toată producția, în schimbul semințelor, inputurilor și a tot ceea ce au nevoie legumicultorii (inclusiv analize) pentru a produce o marfă de calitate. Alexandru Minea se declară mulțumit de această colaborare și se gândește cu optimism la următorul pas gândit de fiul său, de această dată: o mică făbricuță care să prelucreze legumele ce nu pot fi livrate pe piață. Un proiect anbițios care cel mai probabil va deveni realitate în scurt timp.


Alte articole…Legume crescute sub lumina soarelui, în ritmul anotimpului…

Sectorul agroalimentar din Republica Moldova, în atenția oficialilor români  

 

 

 

 

 

 

Comentariile sunt închise