Noile tehnologii și digitalizarea agriculturii pentru atingerea obiectivelor Politicii Agricole Comunitare

Comisia Europeană a cerut tuturor țărilor membre UE să țină cont de potențialul noilor tehnologii și digitalizării agriculturii pentru îmbunătățirea sustenabilității și competitivității sectorului agrar. Acest lucru este necesar pentru atingerea obiectivelor politicii agricole  actuale și viitoare, se arată într-un articol postat de site-ul Comisiei Europene.

După declarația comună pentru “un viitor modern și digitalizat a agriculturii europene și a zonelor rurale” semnată de aproape toate statele membre UE în luna aprilie a acestui an, Comisia Europeană s-a întalnit cu reprezentanții țărilor membre la mijlocul lunii mai, pentru a prezenta și discuta despre cele mai importante oportunități și avantaje pe care noile tehnologii și digitalizarea le poate oferi sectorului agricol. Prin implementarea Politicii Agricole Comunitare, Comisia Europeană intentionează să faciliteze dezvoltarea națională și regională a țărilor membre.

Inovarea și utilizarea noilor tehnologii oferă soluții de succes care aduc beneficii mediului înconjurător și climei, ajutând creșterea eficienței și competitivității.

Comisia Europeană observă că implementarea noilor tehnologii este sub așteptari, diferențele dintre statele membre în ceea ce privește nivelul implementării fiind diferit de la țară la țară, recomandând ca aceste diferențe să fie eliminate pentru a asigura accesul tuturor fermierilor la aceste tehnologii și a beneficia de ele.

Liniile directoare ale “Politicii Agricole Comunitare post-2020” țin cont de utilizarea noilor tehnologii în sectorul agricol și subliniază oportunitățile disponibile în cadrul programelor de finanțare Horizon2020 și Horizon Europe. Pentru noul exercițiu bugetar, Comisisa Europeană a propus o finanțare de 10 miliarde de euro destinate inovării și cercetării în sectorul alimentar, agricultură, dezvoltare rurală și bioeconomie în cadrul programului Horizon Europe.

Implementarea noilor tehnologii și a inovațiilor tehnologice în mediul rural este necesară pentru ca statele membre să facă față actualelor și viitoarelor provocări cum ar fi condițiile climatice din ce în ce mai extreme, creșterea numărului populației, și asigurarea, regenerarea generaționala a sectorului agricol.


Vezi și…

România își impune punctul de vedere în ce privește plafonarea voluntară a subvențiilor pentru agricultură

 

 

Comentariile sunt închise