Consilierul de stat Laszlo Borbely: Există instrumentele potrivite pentru a aduce și mediul privat în tabăra celor care susțin dezvoltarea durabilă

Economia circulară este un model de producție și consum care implică partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult posibil. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins. „În practică, aceasta implică reducerea la minimum a deșeurilor”, consideră coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely.

El susține că „Schimbarea paradigmei de consum și producție este absolut necesară dacă ne dorim o societate durabilă”, dar și că „sectorul privat este deja activ în acest domeniu”.

„Economia circulară joacă un rol deosebit de important în acest sens. Mai mult, folosind instrumentele potrivite putem aduce și mediul privat în tabăra celor care susțin dezvoltarea durabilă. Există multe avantaje pentru companii care derivă din această schimbare  de paradigmă. Este și motivul pentru care o parte din sectorul privat este deja activ în acest domeniu. Am întâlnit la evenimentele la care am participat mulți oameni din mediul de business care au înțeles că dezvoltare durabilă este o oportunitate. Ne propunem să încurajăm cât mai mult această componentă în rândul companiilor private, una dintre modalități fiind Codul Român al Sustenabilității, care sperăm să fie finalizat anul viitor”, a conchis consilierul de stat Laszlo Borbely.

În anul 2015, în cadrul lucrărilor summitului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prin acest document, ONU a oferit o agendă universală cu obiective clare și cuantificabile. Agenda 2030 include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi un plan de acțiune pe următorii 15 ani, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităților, a injustiției și protejării planetei până în anul 2030.

Pentru punerea în operă a prevederilor europene și a celor din documentele ONU în materie de dezvoltare sustenabilă a fost înființat Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, prin Hotărârea Guvernului nr. 313/2017. Departamentul funcționează în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în subordinea prim-ministrului, finanțat de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. Departamentul este coordonat de consilierul de stat László Borbély.


vezi și …

Laszlo Borbely, despre risipa alimentară: Cadrul legal trebuie susținut prin promovarea unui consum responsabil la nivelul gospodăriilor

Comentariile sunt închise