L’Ambroisie – Ospățul zeilor
l’Ambroisie este o marturie a rafinamentului ce traverseaza timpul.
L’Ambroisie – Ascunsa, de peste 30 de ani la Paris, sub arcadele florentine construite in secolul al XVII-lea in jurul legendarei Place des Vosges si distinsa cu 3 stele Michelin, nestemata gastronomiei franceze, l’Ambroisie, este o marturie a rafinamentului ce traverseaza timpul. O gasim nu departe de casa marelui Victor Hugo, acolo unde seful bucatar Bernard Pacaud si echipa sa celebreaza gustul in forma sa cea mai autentica.
Trecand pragul acestei locatii elegante si discrete « de charme et de classe », lumina calda imbraca oglinzile intr-o perdea aurie prin care stralucesc tapiseriile de secol XVIII. O astfel de atmosfera te transporta intr-o lume feerica « in afara timpului », din care te trezesc din cand in cand doar clinchetul pur al cristalului paharelor, ce anunta o imbratisare armonioasa a ceea ce ne va provoca papilele. Fiecare obiect aici are un sens si este chic fara a fi ostentativ, atat la nivelul decorului ambiental, cat si in farfurii.
Parfumul distins, specific cadrului « grand bourgeois » ritmeaza cu ’’coregrafia’’precisa a maitre d’hôtel si « baletul » intregului personal, creand astfel un preludiu pentru meniul impregnat de sugestii exceptionale. Aducand in prim-plan traditia culinara franceza in formele ei cele mai sobre si mai creative, animatorul acestui restaurant propune un stil de a gati in care produsul este « rege ». Metoda lui Bernard Pacaud, autentic artizan al gustului, dar si unul dintre cei mai discreti sefi bucatari francezi, este epurata, sobra, sincera si… justa. Fiecare element este asezat in farfurie cu precizie si sensibilitate, luand in calcul cele mai fine detalii, asemenea maestrului care aduce o tusa tabloului sau.
L’Ambroisie reprezinta si o ambitie de a pune in valoare cele mai apreciate produse de sezon la nivel mondial. Iata cateva exemple ale acestor creatii culinare unice: Bar in nor de caviar Golden (in fotografie), Feuillantines de langoustines au sésame sauce curry, Pomme de ris de veau ravioles au ricotta au sauge mousseline persil (platou ce atrage gurmanzii prin finetea acestei piese de vitel delicata si tandra), Volaille de Bresse rôtie aux beurre d’estragon girolles acidulées, Coquille Saint-Jacques au cresson et caviar (ce te transporta in mijlocul oceanului cat ai clipi). La desert avem Cristallines de melon de Cavaillon aux fraises de bois, inconturnabila Tarte fine sablée au cacao amer si surprinzatoarea Sfera sidefata cu mango si emulsie de nuca de cocos.
Oferta de vinuri este la inaltimea meniului, iar apa minerala nu poate fi decat cea ale carei virtuti se spune ca l-au fermecat pe insusi Regele Soare, Ludovic al XIV-lea.
Meniul propus de seful bucatar francez in cautarea sa de armonie este un adevarat tablou gurmand. Acest rasfat al papilelor devine o sarbatoare a privirii si a gustului, o emotie profunda. O descoperire a unui univers atemporal si inaltator. O experienta ce ne duce in antichitate, acolo unde ambrozia era considerata hrana zeilor, sursa a nemuririi. Divin!
Articol de Ana si Florin Luca
Comentariile sunt închise