Biță Racman și Liviu Bălănici, câștigătorii “Porumbul de Aur”

Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) a decernat în cadrul unei ceremonii care a constituit momentul culminant al celei de-a cincea ediții a Congresului  “Fermieri  pentru fermieri”, trofeele Porumbul de Aur, pentru a marca excelența în anul agricol care s-a încheiat. Câștigatorii ediției au fost, la categoria neirigat, SC Răcman SRL din județul Giurgiu, cu o producție de 17460 kg/ha obținută cu hibridul P0937 al companiei Corteva, iar la categoria irigat, SC Panifcom SRL din județul Iași, care a cultivat hibridul DKC 5031 din portofoliul companiei Bayer, cu care a recoltat, de pe parcela înscrisă în concurs, o producție de 18340 kg/ha.

Un premiu special a fost acordat neîntrecuților tehnicieni care fac agricultură în Insula Mare a Brăilei, pentru cea mai mare producție de porumb din România, 123 000 tone, de pe circa 9.500 ha cultivate.

“An de an testez hibrizi pentru a găsi cele mai adaptate soluții pentru sudul Bărăganului, zona pedo-climatică unde se află exploatația mea. Mizez pe genetica de top și, prin mixul tehnologic adecvat, am reușit să reduc variabilitatea randamentelor și, astfel, să asigur stabilitatea afacerii pe care o conduc”, a declarat Biță Răcman.

Și Liviu Bălănici, președintele Panifcom, a declarat la rândul său : “Sunt mândru că, pentru prima dată, trofeul Porumbul de Aur este adjudecat de un fermier din Câmpia Moldovei și cred că acest lucru se datorează și abordării noastre, de a introduce rapid inovații tehnologice în fermă. Din cele 1.500 de ha cu porumb, jumătate sunt cultivate în sistem irigat, pentru că zona noastră este extrem de vulnerabilă din punct de vedere al precipitațiilor.”

Prezentă la București pentru congresul anual al APPR, Céline Duroc, directorul executiv al Confederației Europene a Porumbului, a concluzionat: “Sunt rezultate remarcabile, care dovedesc că fermele din țara dumneavoastră fac agricultură la cel mai înalt nivel, ceea ce vă plasează pe un binemeritat loc de frunte între agricultorii europeni.  Uniunea Europeană are nevoie de porumb, iar dumneavoastă știți să-l produceți. Importurile de porumb ale blocului comunitar s-au situat, în ultimele sezoane, la peste 20 milioane de tone anual, UE devenind cel mai mare importator de porumb la nivel mondial. Nu este o situație firească având în vedere potențialul Uniunii și sperăm că decidenții politici vor veni cu un pachet adecvat de măsuri de susținere, dată fiind importanța aceastei culturi pentru economia europeană, inclusiv din perspectiva faptului ca porumbul este cea mai eficientă cultură arabilă pentru sechestrarea carbonului, deci contribuie la realizarea obiectivelor  recent-lansatului Pact Verde. Așteptăm ca porumbul să-și recapete locul și rolul  în noua PAC”.

„APPR (Asociația Producătorilor de Porumb din România) este o asociație profesională formată din producători agricoli care dețin suprafețe de lucru cuprinse între 25 și 50.000 ha, dar si reprezentanți ai lanțului profesional de porumb din România. APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa. Obiectivul principal: furnizarea de expertiză tehnică, economică și legislativă pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România”.


vezi și…

Etichete care folosesc tehnologie OLED pentru sticlele Coca-Cola

 

 

Comentariile sunt închise