Sfatul nutriționistului în vremuri de pandemie
Sfatul nutriționistului valabil pentru această perioadă dificilă oferit de Raluca Mihaila, nutriționist și fondator Adrenallina Media. Când facem cumpărăturile (săptămânal sau 10 zile) ideea este să alternăm alimentele perisabile cu cele neperisabile – să nu uitam să adăugam legume, verdețuri și fructe în coș. De exemplu: ardei gras, pătrunjel, mărar, roșii, castraveți, ridichi, dolvecei, salată. Să nu uităm de: conopidă, brocoli, varză, cartofi, cartofi dulci, morcovi, țelină. Dacă vorbim de fructe – merele, perele, portocalele țin foarte bine. Și să le și folosim 🙂
Acum, mai mult decât oricând, este cazul să nu facem risipă, să nu mai aruncăm mâncare și să fim cât mai eficienți: să avem o listă de cumpărături și să gătim în funcție de necesitățile și preferințele individuale sau ale familiei.
În primele zile după aprovizionare ar fi bine să profităm de bogăția de alimente proaspete și să mâncăm salate, să adăugăm câte o legumă crudă la fiecare masă, pentru a beneficia de cât mai multe vitamine. Când legumele nu mai sunt proaspete este momentul perfect să le includem în mâncăruri gătite, ca garnituri sau ca fel principal.
Dacă aveți un aprozar în apropierea casei este de preferat să vă aprovizionați de acolo cu legume și fructe proaspete, iar de la supermarket să vă luati legume congelate – mazarea și spanacul sunt perfecte pentru diverse feluri de mâncare.
Adăugati din belsug în mâncare ceapa și usturoi, acum nu mai deranjam pe nimeni cu mirosul :), iar beneficiile pentru sănătate merită din plin.
Pentru a da mai mult gust mâncărurilor, în loc de sare adăugati cat mai multe condimente și mirodenii uscate – busuioc, cimbru, oregano, chilli, piper etc. Să le adăugați pe lista de cumpărături, dacă nu mai aveți stocuri.
Nu uitati că ouăle sunt o sursă foarte bună de proteine și vitamine, pot rezista până la 3 săptămâni în frigider și pot fi integrate foarte ușor în alimentatie.
Acum, mai mult ca oricând, este momentul în care tindem să mâncăm mai mult și mai prost, pe fond emoțional – în loc să cumpărăm în neștire ciocolata și alte dulciuri mai bine facem, o data pe săptămână, un desert de casă. Dar este de preferat să încercăm să limităm zaharul cât mai mult (de exemplu facem brioșe de faină integrală, cu banane foarte coapte și nu mai adăugam zahar).
În loc să ronțăim chipsuri sau biscuiți mai bine mâncăm o mână de nuci sau pregătim o gustare din chipsuri de morcovi/ ardei și sos de iaurt.
În contextul actual, este cu atât mai important să înțelegem că trebuie doar să ne susținem imunitatea. Nu trebuie să o creștem decât în cazul în care avem indicații speciale de la medic!
Deci în loc să căutam tot felul de suplimente minune mai bine să avem grijă să nu ne scădem imunitatea printr-o alimentatie dezechilibrată (consum de zahar, prajeli, mâncaruri procesate industrial) sau prin lipsa somnului. Să ne hidratăm mai mult, să facem exerciții acasa și să mâncăm mai puțin decât o faceam de obicei, pentru ca astfel ajutam cu adevarat sistemul imunitar.
vezi și…
Cinci ingredintele care pot înlocui carnea!
Comentariile sunt închise