Viața la fermă alături de familia Lungu
Crescătorii de animale au luat măsuri stricte în ferme pentru a preveni răspândirea pandemiei de coronavirus. Nu intră și nu iese nimeni!, este deviza după care se ghidează Cristian Lungu, care are o fermă de vaci cu 33 de capete în localitatea Dacălu din județul Ilfov. Până și mașina de lapte care aprovizionează zilnic cele trei automate din București se oprește la poartă. De fapt, aceasta este și singura, pentru că toate celelalte sunt sudate. Lungu s-a retras la fermă, alături de soție și cei doi băieți, având grijă împreună de bunul mers al lucrurilor. Și nu este vorba doar de vaci, ci și de porci sau cele câteva sute de pui, ca să nu mai vorbim de muncile câmpului.
Cererea de lapte este de două-trei ori mai mare decât în mod obișnuit, însă prioritate au clienții fideli. Producția zilnică de la cele 18-19 vaci care intră la muls este de 250-470 de litri de lapte. Mașina de lapte pleacă la ora 8 în fiecare dimineață, iar în jur de 10,30 automatele sunt goale, așa de mare este cererea, ne povestește Lungu. Bineînțeles, mai există și clienții din localitate care vin și-și cumpără direct laptele de la fermă. Iar fermierul încearcă să împace pe toată lumea.
“Acesta este momentul în care putem să vedem dacă România poate să-și asigure consumul din producția internă. Ar trebui ca fermierii români să facă front comun și să obțină un preț bun, pentru că nimeni nu va mai aduce lapte din afară. Vârful de alimentație va fi în circa două săptămâni, pe fondul restricțiilor de circulație”, ne-a declarat Lungu.
Și atunci se va vedea cât de important este lanțul scurt, pentru că toată lumea va vrea să se aprovizioneze de aproape, ca să nu mai vorbim că și banii vor fi tot mai puțini…
vezi și…
Brânzeturile fermentate, șansa fermierilor de a fi rentabili
Comentariile sunt închise