Drona pandemică detectează coronavirusul

Cercetătorii australieni și canadieni lucrează la proiectul unei drone pandemice care poate detecta simptomele produse de infecția cu Covid -19.

Universitatea Australia de Sud și compania canadiană  Draganfly colaborează la dezvoltarea proiectului unei drone pandemice capabile să detecteze temperatura, ritmul cardiac și respirator și care de asemenea poate recunoaște zgomotul și poate stabili intensitatea tusei și strănutului în cadrul unui grup de persoane. Responsabilii de proiect doresc să contribuie astfel la lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Încă de la izbucnirea epidemiei de coronavirus din regiunea Wuhan (China) dronele au fost utilizate cu succes pentru transportul medicamentelor, pentru dezinfectarea străzilor sau pentru a avertiza trecătorii că nu respectă regulile de carantină sau că nu poartă masca de protecție.

Algoritmi pentru măsurarea ritmului cardiac

Utilizarea dronelor în lupta cu infecțiile generate de coronavirus a fost rapid adoptată de țări precum Franța sau Spania. Și dacă principala funcțiune a acesteia era de a supraveghea respectarea regulilor de carantină, cercetătorii de la Universitatea Australia de Sud au dorit să meargă și mai departe prin crearea unei „drone pandemice” cu  mai multe utilizări pe durata campaniei de luptă împotriva Covid – 19.

Proiectul realizat în colaborare cu compania canadiană Draganfly, prevede realizarea unei drone pandemice echipate cu senzori și camere video interconectate prin intermediul unui software capabil să analizeze imaginile pe care să le transpună în cadrul unor indicatori pentru a putea măsura temperatura corporală, ritmul cardiac și respirator al grupurilor de persoane care de deplasează pe străzi, aeroporturi, nave de croazieră, complexuri hoteliere etc. Mai mult, drona va putea detecta persoanele care strănută sau tușesc. „La final, vom ave un echipament precis, care poate detecta prezența bolii într-un anumit loc, în cadrul unui grup de oameni”, a declarat Javaan Chahl, coordonatorul proiectului.

Algoritmii de analiză a imaginii captate și capacitatea de a măsura ritmul cardiac al unei persoane filmate dintr-o dronă existau de mai mulți ani, însă în ultima perioadă metodele de lucru au fost mult îmbunătățite. Inițial, la demararea proiectului cercetătorii gândeau că drona va avea aplicații militare și pentru situații de dezastre naturale. Apariția pandemiei de coronavirus i-a determinat pe cercetători să-i găsească aplicabilitatea imediată în lupta declanșată împotriva acesteia. Compania Draganfly a anunțat că va produce și comercializa acest model de dronă atât pentru autoritățile sanitare și guvernamentale, cât și pentru firme private.


vezi și…

50% dintre restaurante s-ar putea să NU se mai deschidă

 

Comentariile sunt închise