Criza generată de COVID–19 lovește sectorul agri-food european

Momentul de vârf al pandemiei coincide și cu sezonul de vârf din sectorul agri-food. Să vedem ce se întâmplă pe plan modial.

În Europa EU Observer din 26 martie se ocupă de dificultățile cu care se confruntă fermierii europeni. Evident, măsurile restrictive luate de majoritatea statelor membre ca răspuns la pandemia coronavirus fac ca fermierii europeni să poată, să cultive sau să recolteze produsele. Reuniți într-o videoconferința, miercuri 25 martie, miniștrii agriculturii și pescuitului din țările membre au subliniat nevoia unui răspuns coordonat în fața provocărilor noi pe care le generează criza coronavirusului.

Dincolo de asigurările că aprovizionarea cu alimente în Uniune nu este în pericol, miniștrii au propus noi măsuri care să faciliteze plățile în avans dar și modificarea programelor rurale.

Marea problemă însă pare sa fie lipsa posibilității mișcării libere a forței de muncă sezoniere pentru lucrările de primăvară îndeosebi cele din fermele de legume și fructe.

Ministrul francez al agriculturii estima marți că Franța are nevoie de cca 200.000 muncitori în următoarele 3 luni, pentru a compensa lipsa lucrătorilor straini. Mai mult, el a făcut un apel către populația blocată în case de restricțiile impuse să se alăture marii armate a agriculturii franceze adăugând că e nevoie de “mai multă solidaritate pentru ca să putem mânca cu toții”.

La rândul său Germania se confruntă cu un deficit de 300.000 muncitori sezonieri care vin în Germania în fiecare an pentru a participa la recoltarea fructelor și legumelor. Germania a anunțat săptămâna trecută interdicția de a intra în țară a lucrătorilor sezonieri.

Sunt însă voci, ca de ex. Președintele comitetului pentru agricultură a Parlamentului European, Norbert Lins, care a cerut ca UE să asigure dreptul la circulație muncitorilor sezonieri cu autobuze, trenuri sau chiar avioane, pe culoare speciale, ceea ce arată o anumită urgență. Pe de altă parte Federația Internațională a Mișcărilor de Agricultură Organică sublinia că imposibilitatea de a garanta “distanțarea socială” în toate operațiunile din agricultură rămâne o provocare majoră la ora actuală.

O problemă aparte este dată de faptul că încetinirea economică generată de coronavirus va afecta puternic firmele producătoare de produse alimentare și fermele mici și mijlocii din UE care trebuiesc sprijinite de UE nu doar datorită crizei ci și pentru a le face mai rezistente la șocuri neașteptate, cum este pandemia actuala. Probabil că o consecință a actualei crize va fi și scurtarea lanțurilor de producție agro-alimentară.

A  rezultat și că UE trebuie să mențină lanțul alimentar comunitar funcțional, asigurând continuitatea producției alimentare în orice caz. Mai ales că, de ajutor din partea restului lumii nu poate fi vorba!


vezi și…

50% dintre restaurante s-ar putea să NU se mai deschidă

 

Comentariile sunt închise