Alexandru Țachianu: Pot ieși modele noi de afaceri din criză
Alexandru Țachianu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, acum fermier, spune că nu trebuie să ne panicăm din cauza epidemiei de coronavirus, ci dimpotrivă, de ce să nu profităm de pe urma ei?! Să privim și partea pozitivă a lucrurilor, dace se poate spune așa. Pentru că în aceste condiții de criză este foarte posibil să se nască modele noi de afaceri, să apară oportunități noi de business pe piață la care mulți nici nu s-ar fi gândit vreodată. Cum vede fostul oficial de la minister din postura de fermier situația actuală și care sunt problemele momentul în agricultura românească aflăm dintr-un interviu acordat revistei FoodBiz.
Cum se vede agricultura românească de la fermă, în condițiile actuale?
Agricultura merge mai departe, suntem la câmp, lucrăm, pregătim terenul pentru semănat, nu avem cum să ne oprim pentru că dacă ne oprim și noi, moare țara de foame. În zona noastră a mai plouat un pic, dar comparativ cu alte zone din sud, lucrăm ceva mai bine, pentru că în ultimele două luni am avut și vreo 20 de litri de apă pe metrul pătrat. Sunt, însă, zone în țară unde nu a plouat deloc și culturile încep să resimtă stresul hidric.
Ați luat măsuri speciale la fermă din cauza pandemiei de coronavirus?
Sigur că da, oamenii sunt echipați cu echipamente de protecție, au măsti și mănuși și încercăm să limităm contactul cu lumea exterioară. Practic, noi mergem la serviciu, după care ieșim în câmp, așa că nu prea avem contacte cu lumea exterioară, dar și acelea care apar le facem cu măsuri speciale.
Când credeți că situația va reveni la normal?
Eu cred că nu se va reveni la normal prea curând. Am experiența de la Ministerul Agriculturii, unde am coordonat și Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență în condițiile în care Pesta Porcină Africană era cea mai importantă problemă, Desigur, nu este același lucru, dar tiparele sunt similare. Părerea mea personală este că nu se va reveni prea curând la normal. Sunt mulți care spuneau că s-ar putea întâmpla în iunie-iulie, cel târziu, și să dea Dumnezeu să fie așa.
Cum va ieși lumea din această criză?
Sper ca toată lumea să aibă înțelepciunea să învețe cât mai mult din această situație și să ieșim cu toții mai întăriți. Suntem acasă, cu famillia, ajungem seara la copii, nu ne mai plimbăm pe drum…Chiar și copiii fac lecțiile de acasă prin videoconferință și până acum este foarte bine. Haideți să privim și partea pozitivă din toată povestea aceasta pentru că sunt și părți pozitive multe. Trebuie doar să știm să ne folosim de ele.
Au fost cazuri de oameni infectati de COVID 19 în apropierea fermei?
Ferma noastră se află în apropierea orașului Titu. În oraș au fost ceva cazuri la o fabrică de textile, apoi mai este și o comună destul de mare la vreo 15-20 km de Titu unde și acolo situația este ceva mai grea. Autoritățile încearcă să țină lucrurile sub control.
Criza aceasta afectează agricultura românească?
Poate să o afecteze, pentru că, de exemplu, noi nu mai găsim în zonă magazine deschise care să ne livreze piesele de reparații. S-a închis tot, acum văd, însă, că au mai prins un pic de curaj, dar, oricum, bine nu este. Nu am avut probleme până în prezent, dar este posibil să avem cu livrarea de inputuri etc. Dacă situația escaladează, cu siguranță vor fi probleme…
Cum comentați evoluția prețurilor la alimente în ultima perioadă?
Sunt anumite produse care s-au scumpit. Măștile normale, alcoolul sanitar, de exemplu. Sunt destul de mulți speculanți care încearcă să facă bani de pe urma acestei pandemii, dar, în general, n-au fost fluctuații mari. Nu cred că este cazul să ne panicăm, alimente se vor găsi, la fel și produse, oamenii nu trebuie să se panicheze. Nu virusul în sine, ci panica și agitația creată în jurul ei constituie, din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă. Dacă ne păstrăm calmul și suntem raționali nu avem de ce să nu depășim situația aceasta.
Sunt capabili producătorii români să asigure cererea internă?
Eu cred că producătorii români pot să asigure tot necesarul intern, problema este că nu sunt organizați ca să poată să-și valorifice eficient produsele, dar România are capacitatea de a susține fără probleme consumul pentru populația țării și chiar și de 3-4 ori mai mult. Avem tot ce ne trebuie ca să producem aici pentru toată lumea, dificultățile sunt legate de logistică. Problema este că oamenii nu sunt organizați în asociații și în grupuri de producători care să poată să se ducă la un supermarket și să spună că au 500 de kilograme de legume pe lună și pot să le livreze. Chiar aici, în zona noastră este un bazin legumicol foarte important, Băleni, și fiecare vinde cum poate.
Cum ar putea legumicultorii să-și găsească clienți în condițiile actuale?
Ca o soluție, eu am văzut multe anunțuri on-line, s-a creat și o platformă la nivel de Ministerul Agriculturii unde oamenii se pot înregistra și pot să-și vândă produsele de acolo. Primesc mesaje peste mesaje că oamenii vin și livrează la ușa ta legume contra cost, în limita unei anumite distanțe față de locul de producție. Soluții sunt, doar trebuie să te gândești. Sunt lucruri care pot fi și bune după toată criza aceasta, pot ieși modele noi de afaceri, pot fi identificate oportunități noi, nu trebuie să ne panicăm. Există, însă, și un revers al medaliei, în momentul în care stai mai mult timp acasă, nu mai ieși, se consumă și mai puțin anumite produse. Brutăriile și alte afaceri de acest gen ar putea să sufere.
vezi și…
Alexandru Stănescu: Producătorii români pot să susțină necesarul de produse agroalimentare
Comentariile sunt închise