Alexandru Stănescu: Producătorii români pot să susțină necesarul de produse agroalimentare
Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de Agricultură din cadrul Camerei Deputaților, spune că producătorii români pot să susțină necesarul de produse agroalimentare. În opinia lui, la acest moment, cea mai mare problemă cu care se confruntă aceștia, dincolo de condițiile climatice dificile, constituie desfacerea produselor agroalimentare. Tocmai de aceea este foarte important să fie stabilit un echilibru între ponderea produselor autohtone și cele aduse din import. Mai multe însă despre problemele din agricultura românească și măsurile care ar trebui luate de guvernați în contextul pandemiei de coronavirus puteți afla din interviul acordat de Alexandru Stănescu publicației FoodBiz.
- Aveți în vedere măsuri de sprijin pentru fermierii români în condițiile pandemiei de coronavrius? În ce măsura aceasta a afectat activitatea din agro-business?
În opinia mea, sprijinirea fermierilor trebuie să contribuie la garantarea dreptului populației la hrană şi se impun o serie de măsuri speciale care trebuie implementate atât prin intermediul programelor europene, cât şi a celor naționale. Date fiind aceste condiții excepționale generate de pandemia COVID-19, am observat o oarecare relaxare din partea Comisiei Europene cu privire la posibilitatea statelor membre de a acorda ajutoare de stat fermierilor. Fără îndoială acestă inițiativă este una lăudabilă şi în beneficiul fermierilor, însă pe termen lung consider că se poate dovedi problematică din cauza diferențelor mari existente între posibilitățile financiare ale statelor membre. Astfel, sunt de părere că este vital pentru agricultura noastră să luăm în serios necesitatea adoptării unor măsuri de combatere a efectelor prezentei crize, fiind în permanență cu gândul la viitor şi modul în care va arăta economia după această pandemie.
- Care este cea mai mare problemă cu care se confruntă producătorii agricoli la acest moment?
Lăsând la o parte problemele generate de recentele condiții climatice (secetă, îngheț), consider că producătorii români se confruntă acum mai mult ca oricând cu probleme referitoare la piața de desfacere a produselor agroalimentare. În acest sens, sunt de părere că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale împreună cu asociațiile profesionale de profil au o responsabilitate foarte mare în ceea ce privește reglarea pieței interne, în scopul echilibrării ponderii produselor autohtone cu cele din import.
- Sunt capabili producătorii interni să susțină cererea de produse agro-alimentare în această perioadă? Ce ar trebui făcut pentru ca producția internă să ajungă mai ușor la consumatori și nu să mai fie aruncată la gunoi?
Producătorii români pot să susțină necesarul de produse agroalimentare, însă este imperios necesar ca Guvernul să sprijine modificarea Codului Fiscal – Legea 227/2015, în sensul acordării unor facilități fiscale producătorilor agricoli şi celor din industriile afectate de pandemie. Mă refer aici la derogarea termenului de plată pentru impozitul pe profit aferent anului 2019, până la sfârșitul lui iulie 2020. De asemenea, o astfel de măsură poate fi luată şi cazul impozitului pe veniturile din salarii, a asigurării sociale aferente veniturilor din salarii, precum şi a contribuției pentru asigurările din sănătate.
- Aveți în vedere o eventuală plafonare a prețurilor?
Nu cred că o plafonare a prețului final ar fi o soluție, deoarece consider că odată adoptată o astfel de inițiativă, cel mai mult ar avea de suferit tot producătorul român care s-ar vedea obligat să își vândă produsul la prețul primit, care de cele mai multe ori este aproape de costul generat de producerea acestuia, iar în această situație cu siguranță ar fi mai mic şi ar putea conduce practic la falimentarea fermierilor noștri. Nu contest în niciun moment faptul că trebuie luate măsuri pentru a stopa creșterea prețurilor, însă pentru mine soluția cea mai potrivită constă în plafonarea adaosului comercial.
- Ar putea să apară probleme pe piață din cauza unor blocaje în aprovizionarea cu mărfuri din import?
Sunt de părere că în viitorul apropiat nu vom asista la blocaje pe piață deoarece în mod cert magazinele au stocuri suficiente, mai ales după momentul de agitație generat de începutul crizei COVID-19 în România, când am asistat la o cerere uriașă pentru produsele de bază. E drept însă că aceste blocaje ar putea cauza probleme în momentul în care această criză continuă să se amplifice, în loc să asistăm la o diminuare a acesteia
vezi și…
50% dintre restaurante s-ar putea să NU se mai deschidă
Comentariile sunt închise