FAO anunță rezerve confortabile de cereale, în 2020
Previziunile FAO pentru producția mondială de grâu 2020 rămân neschimbate față de luna precedentă, la un nivel aproape de recordul anului trecut, care, împreună cu rezervele suficiente, vor ajuta la protejarea piețelor alimentare de perturbările generate de furtuna coronavirusului.
În raportul cu privire la Cererea și oferta de cereale din această lună, lansat tot astăzi, FAO și-a majorat estimarea pentru producția mondială de cereale în 2019 la 2 721 de milioane de tone, cu o creștere de 2,4 la sută față de 2018. În funcție de tip, estimările din 2019 ale FAO se situează acum la 1 445 milioane tone pentru cereale grosiere, 763 milioane tone pentru grâu și 512 milioane tone pentru orez (bază măcinată).
În timp ce întreruperile localizate, mai ales din cauza problemelor logistice, reprezintă provocări pentru lanțurile de aprovizionare cu alimente pe unele piețe, durata și amploarea anticipată este puțin probabil să aibă un efect semnificativ pe piețele alimentare globale, a declarat FAO.
Previziunile FAO pentru producția mondială de grâu din 2020 nu s-au schimbat față de luna trecută și este de 763 de milioane de tone, cu așteptările unor producții mai scăzute în Uniunea Europeană, Ucraina și Statele Unite ale Americii compensate de creșterile de producție anticipate în Federația Rusă, India și Pakistan – deși infestările cu lăcuste în ultimele două țări ar putea tempera creșterea prevăzută.
Pentru porumb, cea mai importantă cereală grosieră, recolte record sunt așteptate în Brazilia și Argentina, iar producția de porumb din Africa de Sud este de așteptat să se recupereze puternic după seceta de anul trecut. În alte țări, deciziile de însămânțare pot fi influențate de scăderea prețurilor internaționale la porumb.
Previziunile FAO pentru consumul mondial de cereale pentru 2019/20 s-au ridicat ușor la 2 722 milioane tone, cu o creștere anuală de 1,2 la sută. Se estimează că stocurile mondiale de cereale la sfârșitul anotimpurilor 2020 se vor contracta cu 8 milioane de tone de la nivelurile lor de deschidere, împingând raportul stoc-utilizare la 30,7%, ceea ce este considerat în continuare un nivel confortabil. Se preconizează că nivelul comerțului mondial de cereale va crește cu 2,3 la sută față de anul precedent, ajungând la 420 milioane tone.
alte articole:
Culturile agricole, afectate de secetă și îngheț
Obligatoriu să ne reîntoarcem la producția locală și mărcile autohtone
Comentariile sunt închise