Coronavirus: CE încurajează tratamentul transfrontalier al pacienților  

Pandemia coronavirusului pune sistemele de asistență medicală în toată UE sub presiune fără precedent și tot mai mare. Pentru a sprijini și încuraja cooperarea transfrontalieră în domeniul sănătății între autoritățile naționale, regionale și locale, Comisia a transmis orientări practice statelor membre.

Cooperarea transfrontalieră poate contribui la ușurarea presiunii asupra spitalelor supraîncărcate prin transferul pacienților care suferă de coronavirus pentru tratament în statele membre unde sunt disponibile locuri de spital. De asemenea, Comisia va sprijini statele membre sau organizațiile neguvernamentale să trimită echipe calificate de personal medical pentru a oferi asistență peste granițe.

„Unitatea și solidaritatea UE sunt vitale în lupta împotriva Coronavirusului. Cooperarea peste granițe poate face diferența în salvarea de vieți, reducând capacitățile de îngrijire a sănătății exagerate în statele membre. În fața celei mai mari crize nu vom lăsa nici o piatră neîntreruptă în răspunsul nostru colectiv ”, a declarat vicepreședintele pentru Promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas.

De asemenea, comisarul Stella Kyriakides, responsabil pentru sănătatea și siguranța alimentelor a declarat: „Nu putem depăși decat împreună criza coronavirusului. Cooperarea care salvează viața între statele membre este esențială. Solidaritatea UE a fost tangibilă în ultimele săptămâni cu statele membre care tratează pacienții de la vecinii lor, chiar și atunci când s-au întins. Aceasta este în cea mai bună măsură a UE și cu îndrumarea noastră dorim să încurajăm mai mult tratamentul transfrontalier al pacienților, mai multă desfășurare a personalului medical din țările UE cu capacitate suplimentară, până acolo unde este cel mai mult nevoie. Solidaritatea salvează vieți. ”

În plus, în ceea ce privește asistența financiară pentru cooperarea transfrontalieră în domeniul asistenței medicale, Comisia a extins și Fondul de solidaritate pentru acoperirea situațiilor de urgență în domeniul sănătății publice. Mai mult decât atât, cheltuielile pentru sănătate sunt eligibile în cadrul fondurilor structurale, iar flexibilitatea suplimentară pentru transferul fondurilor a fost deja furnizată ca parte a răspunsului economic coordonat la focarul de coronavirus. În cele din urmă, un suport suplimentar va fi disponibil prin intermediul Instrumentului de asistență de urgență (ESI)

 

Sursa articol Ec.europa.eu 


vezi și…

Ambasadorul mărturisește

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim