Mihail Coman, ICDP Piteşti-Mărăcineni: Cea mai mare problemă o reprezintă investițiile
Cea mai mare mare problemă pentru pomicultura românească, în prezent, o reprezintă investițiile și faptul că nu a existat o susținere a lor, afirmă Mihail Coman, directorul general Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Pitești Mărăcineni. Din păcate, în ultimii ani, din punct de vedere centralizat, investițiile au fost aproape inexistente până în 2015, iar ca atare tot ce s-a realizat în ultimii 25-30 de ani au fost numai investiții proprii ale persoanelor fizice, ceea ce a dus la o pomicultură „de grădină”. Mulți pomicultori au apelat la fondurile europene nerambursabile pentru a-și face plantații noi. De altfel, investițiile realizate cu ajutorul banilor europeni prin intermediul PNDR 2014-2020, Submăsura 4.1a „Investiții în Exploatații Pomicole”, au permis înființarea unei suprafețe de 9.000 ha.
“Până în prezent s-au alocat 289 mil. euro pentru investiții în pomicultură (sM 4.1a prevede numai plantarea), iar suprafața totală avizată și eligibilă finanțată de AFIR este de 9.000 ha, mai exact 8.957 ha. O suprafață importantă pentru România, ținând cont că anterior nu s-a investit”, a declarat pentru FoodBiz Mihail Coman, directorul Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP ) Pitești Mărăcineni.
Grupul nuciferelor este cel care predomină – 50%, pentru că sunt specii care au răspuns cel mai ușor la caietul de sarcini, inclusiv la cultura ecologică, susține Coman. Pe primele locuri în preferințele pomicultorilor s-au aflat specii precum nucul, afinul și alunul, în detrimentul mărului, cireșului și al prunului.
„Singura investiție din ultima perioadă sunt cele circa 9.000 ha foarte moderne. Toate aceste suprafețe sunt din punct de vedere tehnologic la cel mai inalt nivel. În exclusivitate irigate, cu sisteme antigrindină, antiploaie, îngrădite. Multe dintre ele au început să intre pe rod – arbuștii fructiferi, unde predominantă este specia afini. Programul are la ora aceasta o cerere de proiecte eligibile, dar nefinanțate, iar dacă ele ar fi finanțate, am mai putea înființa cam aproape de 3.700 de ha”, a mai spus Mihail Coman.
România are o suprafață pomicolă de circa 140.000 ha, potrivit statisticilor. Foarte multe dintre livezi sunt, însă, în declin, în condițiile în care au fost înființate în perioada 1988 -1990.
vezi și…
Comentariile sunt închise