Prețurile la cafea cresc în întreaga lume
Oamenii au nevoie de cofeină – chiar dacă se află în mijlocul unei pandemii globale! Temerile legate de întreruperi pe lanțurile de aprovizionare pe fondul pandemiei de coronavirus au dus la presiuni asupra prețului.
Pentru fermierii din regiunile cheie de producție a cafelei este o veste bună, după mai mulți ani în care prețurile au înregistrat un trend descendent. Începând cu 2016, prețurile la cafea s-au micșorat cu 30%, sub media din ultimul deceniu, potrivit Organizației Internaționale a Cafelei, un organism reprezentând 49 de țări membre care exportă și importă cafea. Prețul cafelei Arabica în luna martie a fost de peste 1,12 dolari pe livră, cu mult sub valoarea maximă de peste 3 USD pe lvră înregisrată în 2011.
„Mulți dintre cultivatorii din întreaga lume luptă pentru a-și acoperi costurile de exploatare, deoarece acestea continuă să crească. În consecință, veniturile fermei scad și mijloacele de trai sunt din ce în ce mai expuse riscului “, a declarat organizația într-un raport publicat săptămâna trecută.
Prețurile la sortimentul Arabica, cea mai frecvent produsă cafea din lume, au crescut luna trecută din cauza îngrijorărilor legate de disponibilitatea sa, a declarat ICO.
Cafeaua Arabica din Brazilia, cel mai mare producător mondial, s-a scumpit cu 10% în martie față de februarie. La bursa de la New York, prețul a crescut cu 8,8% în martie, până la o medie de aproximativ 1,16 dolari pe livră. A tot urcat, însă, ultima cotație fiind de 1,2120 dolari.
Actuala pandemie de coronavirus a dus la întreruperi ale aprovizionării pe întreg lanțul, de la fabrică, până la transport și vânzarea cu amănuntul, existând blocaje în întreaga lume.
De exemplu, transporturile din Columbia, un alt important exportator de cafea, ar putea să fie temporar perturbate din cauza blocajelor, potrivit ICO. Acesta a explicat că recolta obișnuită din Columbia recoltată în aprilie este probabil să fie afectată de măsurile de izolare, pentru că sunt disponibili mai puțini lucrători migranți din țările vecine.
În ceea ce privește situația globală, ICO a declarant că „ se estimează că, în prezent, cererea depășește producția … întreruperile lanțului de aprovizionare atât în transportul maritime, cât și la recoltare ar putea duce la deficiențe temporare în aprovizionare, punând presiune ascendentă asupra prețurilor pe termen scurt “.
Articol editat de Ioana Ștefanco
Sursa articol CNBC.com
vezi și…
Alina Crețu: Nu se poate vorbi de nimic normal în perioada viitoare
Comentariile sunt închise