Alina Crețu: Nu se poate vorbi de nimic normal în perioada viitoare

Alina Crețu, director executiv al Asociațíei Producătorilor de Porumb din România (APPR), afirmă că 2020 nu este un an normal din niciun punct de vedere. Agricultorii români s-au obișnuit ca fiecare an agricol să fie atipic (condițiile climaterice diferă de la an la an), însă în 2020, au de-a face pe lângă pandemia de coronavirus și cu fenomene de îngheț, secetă sau de menținere în activitate a personalului.  Și nu sunt singurele probleme, din păcate. Mai multe, însă, despre  agricultura românească la acest moment aflăm din interviul acordat de reprezentantul APPR revistei FoodBiz.

  •  Cum v-a afectat pandemia de coronavirus? Au fost luate măsuri speciale în ferme?

Deocamdată sunt cazuri extrem de izolate de persoane care au fost în contact și nu au fost infectate cu acest virus. Problema se va pune probabil cumva la apogeul pandemiei care coincide cu vârful lucrărilor agricole de primăvară și anume semănatul. Perioada 1 – 20 aprilie este perioada de vârf în care fermierii seamănă culturile : porumb, floarea soarelui, soia, sorg etc.

Fiind această coincidență a perioadelor nu stim în ce măsură vom fi impactați, pentru că este suficient ca un singur om din fermă să fie blocat, să fi intrat in contact cu alți oameni, spre exemplu, cu cei care manevrează utilaje agricole, oameni extrem de specializați care nu pot fi inlocuiți cu ușurință și atunci ar putea bloca întreaga activitate agricolă.

Da, am luat măsuri care nu au venit sub formă de reguli, ci fiecare fermă în parte a încercat să se organizeze cât mai bine. Inclusiv noi în cadrul APPR, am încercat să facem un ghid de bune practici în ferme, mai ales in domeniul vegetal, dar și zootehnic prin care să ne protejăm în primul rând angajații și activitatea.

Am stabilit un set de reguli prin care să organizăm munca pe schimburi, să separăm echipe, să încercăm sa nu intrăm în contact – partea birouri cu partea de mecanici agricoli sau de specialiști în achiziții și vanzări. Depinde și de dimensiunea fermei – s-au impus reguli, s-au achiziționat produse de dezinfectare. Dezinfectăm permanent, utilaje, cabine etc.

  •  Se mai poate vorbi de un an agricol normal în condițiile pandemiei de coronavirus?

Nu se poate vorbi de nimic normal în perioada viitoare. Clar anul 2020 nu este un an normal din niciun punct de vedere, să spunem că noi cumva în agricultură suntem obișnuiți cu acest lucru, pentru că fiecare an agricol este atipic (condițiile climateice diferă de la an la an).

Anul acesta în afară de pandemie vedem aceste fenomene de îngheț, fenomene de secetă, probleme de menținere în activitate a personalului. Categoric nu va fi un an normal. Mai sunt și probleme care vin pe filieră generală în activitatea agricolă, dar și în alte sectoare spre exemplu creditarea, modul în care finanțăm activitățile agricole, noi lucram cu bănci cu furnizori în amonte și în naval. Dacă pe lanțul de aprovizionare sunt sincope nu putem să ne desfășurăm activitatea.

Acum încercăm în fiecare zi să rezolvăm probleme care apar. Sunt localități în carantină de exemplu in care avem ferme. Am făcut toate demersurile ca pentru cei care au activități agricole să se poată deplasa la fermă – pe baza unor criterii și a unei legitimări riguroase. Fermierii încearcă să facă tot ce pot pentru a-și continua campania pentru că nu lucrăm într-un domeniu de activitate unde putem sa spunem stop sau să amânăm. Dacă nu semănăm în luna aprilie, nu putem semăna în luna mai.

  •  Când evaluați că se va relua activitatea normală?

Noi sperăm ca la modul general o dată cu data de 15-20 mai activitatea își va realua cursul cumva normal. În mod cert până la 1 iunie vom merge cumva la relanti. Dar repornirea economiei în formula pe care o cunoșteam nu va fi atât de simplu. Sunt afaceri care s-au inchis, sunt oameni care nu au rezista si nu vor rezista acestei perioade cu afacerile închise. Mai sunt și oameni care au reușit să se adapteze repede acestei crize.

  •   Vor exista schimbari fundamentale in Romania din cauza acestei crize?

Personal, nu cred pentru că noi suntem extrem de reticenți la schimbare, lucruri positive vor fi in domeniul digitalizării. În foarte multe multe domenii se poate investi în digitalizare și probabil acesta va fi unul dintre lucrurile bune.


vezi și …

Alina Crețu, APPR: Producția de hrană ar trebui să fie prioritară

 

Comentariile sunt închise