Cum relaxam distanțarea socială în așteptarea unui medicament/vaccin

Pe fundalul prelungirii măsurilor pentru distanțarea socială în numeroase țări, al apariției unor pași timizi de relaxare în alte țări au aparut în presă internațională tot felul de opinii și păreri despre când și mai ales cum ar trebui să se facă revenirea la normal, redeschiderea socială și cea economică.

Dacă pericolul virusului este clar și bine înțeles de toată lumea, gravitatea crizei economice este prea puțin percepută, sau aproape de loc înțeleasă. Guvernele, în funcție de posibilități, au luat măsuri de susținere a economiilor fără precedent în istoria omenirii. Unele estimări vorbesc de o notă de plată de peste 7000 de miliarde dolari dar lucrurile nu s-au oprit încă.

Dacă în alte crize a fost vorba de anumite sectoare (financiar bancar, internet, energie, datorie publică etc.) de data aceasta guvernele au fost forțate să sprijine de la cele mai mici firme (și de o persoană)  la cele mai mari (companii aeriene, de productie auto șamd.) Toate acestea peste costurile directe implicate de sectorul de sănătate aflat în linia întâi a luptei cu pandemia.

“Marea închidere în casa” cum a numit-o o FMI a trimis peste aproape 4 miliarde de oameni ( peste 50% din populația globului în arest “voluntar” la domiciliu. Numai în SUA peste 22 milioane de oameni au aplicat pentru ajutor de somaj. Ce este în restul lumii e greu de estimat. Dar, în mod cert, asta înseamnă că economiile sunt aproape în stop cardiac.

Resuscitarea va fi extrem de dificilă. Practic, la fel ca cei infectati cu noul coronavirus care au nevoie de suportul aparatelor de oxigenare, economia are si ea nevoie de aparate de oxigenare. Vom vedea în viitorul nu foarte depărtat dacă aparatele de oxigen au funcționat sau nu în economie. La ora actuală, economia României pare să fie în faza lipsei acute de oxigen.

Relaxarea graduală este mantra mai nouă a decidenților. Dar, cine stie cu adevarat ce și cum trebuie făcut când o asemenea situație nu a mai existat în istoria recentă a omenirii? Dacă toată lumea a fost complet nepregatită în fața acestei pandemii iar guvernanții și oamenii politici au avut reacții cel puțin penibile, tot așa se pune acum întrebarea cine oare știe cu adevarat cum trebuie făcută “relaxarea”?

Deși sunt peste 50 de potențiale vaccinuri și peste 100 posibile tratamente va mai dura mult până se va gasi un vaccin sau medicament așa încat, la ora actuală, totul pare nesigur și toata lumea este foarte stresată: nu mai putem prevedea ce va fi permis și ce nu nu într-o săptămâna dar nici într-o lună sau într-un an.

Aceasta înseamnă ca va trebui să ne pregătim pentru o lume în care nu există tratament și nici vaccin o lungă perioadă de timp. Se poate trăi în lumea aceasta fără a sta închisi în casă permanent. Dar, nu va fi o reîntoarcere la normal. Va fi, cel putin pentru cei din emisfera vestică, o normalitate nouă, cu noi reguli de comportament și organizare, iar unele dintre ele vor persista pentru mult timp.”

În numărul din mai al revistei Technology Review – publicată de Massachusetts Institute of Technology Gideon Lichfield publică o analiza extrem de interesantă și utilă.

Detalii în articol: Technologyreview.com

Articol editat de Leontin Dinulescu


vezi și…

Francezii au probleme cu grâul din cauza secetei

Comentariile sunt închise