Seceta extremă în sudul țării și în județele din Moldova

Seceta extremă a afectat culturile agricole în sudul țării, dar și în județele din Moldova, fermierii urmând să primească despăgubiri pentru suprafețele calamitate, promite ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Este vorba de circa 2,9 mil. ha înființate în toamnă, grâu în mare parte, calamitate, însă, în diverse proporții.

“Toate judeţele din Moldova şi din sudul ţării sunt afectate de secetă şi toate culturile semănate în toamnă – 2,9 milioane de hectare cu grâu secară, triticale, orz, orzoaică şi rapiţă – sigur că gradul de afectare este diferit şi pe zone şi pe culturi. De aceea nici nu vrem să venim acum cu nişte cifre privind despăgubirile, pentru că vrem să avem o imagine completă astfel încât să putem identifica clar toate sumele care sunt necesare şi oamenii să fie despăgubiţi corect.

Nu vrem să avansăm sume şi să creăm expectanţe. Trebuie să facem lucrurile temeinic, dar cu siguranţă vom despăgubi pe toţi cei care au fost afectaţi de secetă”, a declarat, joi, ministrul Adrian Oros.

La fixarea sumelor pentru despăgubiri se va ține cont de dimensiunea pagubelor, cheltuielile medii pe fiecare fermier le-a avut, precum și de  pierderea înregistrată, urmând ca apoi să se găsească o formulă “cât mai corectă şi cât mai simplă”.

Ministrul nu a precizat însă dacă vor fi despăgubiți și fermierii din zonele unde se poate iriga. Cel mai probabil, aceștia vor primi sume mai mici față de cei din zonele neirigabile, a lăsat să se înțeleagă Oros.

“Pentru cei care nu sunt pe suprafeţele irigabile şi sunt foarte grav afectaţi de această secetă pedologică puternică şi extremă nemaîntâlnită în ultimii ani, am dat acel ordin comun cu Ministerul Afacerilor Interne prin care Comisiile judeţene, Comisiile locale pentru situaţii de urgenţă să consemneze toate pagubele produse de secetă astfel încât să-i despăgubim”, a precizat Oros.

Ministrul s-a plâns de faptul că în acest an, fermierii nu se înghesuie să irige culturile, la acest moment, existând cereri doar pentru o suprafață de 102.000 ha.

“Dacă suprafaţa contractată anul acesta a fost de 844.000 hectare, suprafaţa irigată acum care mi s-a cerut să fie irigată este de 102.000 hectare. Facem apel la cei care au făcut contracte cu noi să facă cereri să dăm drumul la apă pe canale. Noi oricum am umplut apa pe canale pe o distanţă de 1621 de kilometri, iar suprafaţă deservită în urma umplerii acestor canale ar fi de 504.000 hectare, dar din evidenţele noastre pe judeţe ne arată că se irigă doar pe 102.000 hectare”, a adăugat Oros.


vezi și…

Preț în creștere la grâu, din cauza secetei

 

Comentariile sunt închise