Oros: Avem stocuri mari de lactate, legume, carne de pui și vită 

În plină pandemie de coronavirus, când multe țări se confruntă cu fenomenul de foamete, România are stocuri mari de lactate, carne de pui, carne de vită și legume, pentru că oferta este mai mare decât cererea de pe piață.

Așa se și explică de altfel, prețurile foarte mici primite de producători, cel mai bun exemplu, fiind laptele. Nu mai vorbim de legume, sector în care foarte mulți fermieri au rămas cu marfa nevândută, vânzările fiind mai mici cu 80%, potrivit asociațiilor din sector.

La cereale, stocurile sunt suficiente, însă, din păcate, estimările pentru noua recoltă nu sunt deloc optimiste: doar 50% – 60% (5-6 mil. tone) din recolta obținută anul trecut. Consumul intern se situează între 2,5 şi 3 milioane de tone, așa că, teoretic, nu ar fi cazul să ne îngrijorăm, va trebui, însă, “să avem grijă să ţinem cerealele în ţară”, a atras atenția Oros.

 
“Noi monitorizăm tot timpul aceste stocuri. Sigur că aceste cifre le luăm de la agenţii economici şi mergem pe rezonabilitatea şi veridicitatea acelor cifre.

Dimpotrivă, aş spune că sunt foarte mulţi dintre producătorii şi procesatorii noştri care au stocuri foarte mari care nu sunt vândute şi au probleme, pentru că s-a schimbat comportamentul de cumpărare foarte mult şi datorită restricţiilor de mişcare – şi nu numai, dar s-a închis tot ce înseamnă HORECA, unde foarte mulţi producători erau nişaţi exact pe acest domeniu. Avem stocuri foarte mari la lapte şi produse lactate, procesatorii încearcă să plătească tot mai puţin pe litrul de lapte pentru că nu mai au ce să facă, nu mai unde să îl proceseze şi să îl depoziteze. Au stocuri foarte mari la carne de pui, legume, carne de vită. Sunt câteva sortimente pentru care avem stocuri foarte mari, deci nu se pune problema să lipsească ceva din produsele de bază”, a declarat, joi, ministrul Agriculturii.


vezi și…

ONU anunță o ”foamete de proporţii biblice”

 

Comentariile sunt închise