ONU: Se dublează numărul persoanelor afectate de foamete, în acest an

Numărul persoanelor afectate de nesiguranţă alimentară acută ar putea să se dubleze în acest an şi să ajungă la 265 de milioane din cauza efectelor economice negative provocate de pandemia de COVID-19, potrivit unui raport publicat marţi de Programul Alimentar Mondial (PAM), o agenţie specializată din cadrul ONU, informează  Adevarul.

Specialiştii se aşteaptă ca impactul generat de pierderea de venituri din activităţi turistice, scăderea comisioanelor obţinute din călătorii şi celelalte restricţii asociate pandemiei de coronavirus să lase aproximativ 130 de milioane de oameni în condiţii de foamete acută în acest an, care se vor adăuga celor 135 de milioane de persoane deja incluse în această categorie.

Raportul ONU indică faptul că la sfârșitul anului 2019, 135 de milioane de persoane din 55 de state și teritorii s-au confruntat cu o nesiguranță alimentară acută * (IPC / CH nivelul 3 sau mai sus). În plus, în 2019,  în cele 55 de state, afectate de crize alimentare, care se regăsesc în raport, 75 de milioane de copii aveau tulburări de creștere iar 17 milioane au suferit de malnutriție.

Acesta este cel mai înalt nivel de nesiguranță alimentară severă* și malnutriție documentat de Rețea de la prima ediție a raportului din 2017.

Adițional, în 2019, 183 de milioane de persoane au fost clasificate ca fiind în condiții de stres alimentar (IPC / CH nivelul 2) – la limita foamei acute, cu risc de alunecare în situația de criză alimentară sau mai grav (IPC / CH nivelul 3 sau mai sus) dacă s-ar confrunta cu șocuri sociale sau economice precum pandemia COVID-19.

Mai mult de jumătate din cele 135 de milioane de persoane care fac obiectul raportului trăiesc în Africa; 43 de milioane trăiesc în Orientul Mijlociu și Asia; 18,5 milioane locuiesc în America Latină și Caraibe.

Principalii factori care au stat la baza tendințelor analizate în raport au fost: conflictul (factorul cheie din cauza căruia 77 de milioane de persoane se confruntă cu insecuritate alimentară acută), condițiile meteorologice extreme (34 de milioane de persoane) și turbulențele economice (24 de milioane).


vezi și…

Oros: Avem stocuri mari de lactate, legume, carne de pui și vită 

 

 

Comentariile sunt închise