Cum redeschizi o economie după coronavirus?

În decursul unei luni și jumătate lumea, așa cum o știam, s-a schimbat radical.

Peste 4 miliarde de oameni sub măsuri de distanțare socială, și stări de urgență mai mult sau mai putin stricte, sărbători pascale sarbătorite cu biserici închise, granițe închise, zeci de milioane de oameni în șomaj, economii reduse la minimum de supraviețuire.

Pe scurt o stare haotică și extrem de dureroasă. Trimiterea oamenilor acasă a fost unica soluție disponibilă. Problema adevarată însă este că în acest fel economia, în toate țările lumii se prăbușeste.

45 de experti americani susțin că deja economia americană este în recesiune. Același lucru se întamplă cu economiile UE și a altor state. Este logic și firesc ca, după o lună sau chiar mai mult, să ne gândim la când și mai ales cum va începe revenirea la normal. Cum vom redeschide economia dupa coronavirus?

Deja unele țări încep primii pași pentru redeschidere. Timizi dar reali. Și asta chiar dacă coronavirusul face încă ravagii în lume. Un lucru e clar: costurile masurilor de inchidere, si economice si sociale, cresc exponential. Prelungirea prea mult a restrictiilor ar putea afecta aprovizionarea cu produse alimentare si  produse medicale.

În Germania, Institutul de Cercetări Economice Ifo –  a publicat un raport elaborat de un grup de economisti, juristi și experti medicali si care propune o redeschidere graduală a economiei Germaniei, pornind de la o abordare “ mai degrabă maraton decat sprint”. Cu alte cuvinte fără grabă, ci gândit, echilibrat, calculat.

Fără a intra în prea multe detalii merită subliniat că “măsurile viitoare trebuiesc gândite și pregatite în așa fel încat, pe de o parte, să se asigure măsurile de menținere a sănătății iar, pe de alta parte, ele să poată fi susținute pe perioade de timp necesare. Planificarea pentru aceasta tranziție trebuie să înceapă imediat în politică, administrație, companii și toate celelalte organizatii”.

“Oamenii depind de lanțurile de aprovizionare pentru nutriție, pentru mâncare. Ei ar putea să moară de foame. Oamenii au diverse boli. Dacă întrerupi dramatic toate acestea până la punctul la care ele nu mai există, dereglarea societății poate fi catastrofică” afirmă dr. Anthony Fauci – directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA.

 

“Cum redeschizi o economie care a fost închisă de pandemie? Răspunsul este: foarte, foarte atent!!!

Detalii în articolul publicat de Charles Riley, pe CNN Business

Articol editat de Leontin Dinulescu


vezi și…

Seceta extremă în sudul țării și în județele din Moldova

 

 

Comentariile sunt închise