Francezii au probleme cu grâul din cauza secetei

Fermierii din nordul Franței se confruntă cu vremuri „catastrofale”, fiind așteptate foarte puține precipitații în următoarele două săptămâni, ceea ce va conduce la „randamente scăzute” ale culturilor, a declarat Luc Morin, analist Visio-Crop.

Culturile de grâu din Franța suferă de secetă după intrarea în perioada de primăvară, având niveluri foarte mici de biomasă. Analiza prin satelit arată că plantele sunt mai puțin sănătoase, comparativ cu anul trecut, affirmă Morin.

Condițiile de cultură s-au deteriorat în săptămâna de până la 13 aprilie, doar 61% din suprafețele semănate aflându-se în condiții bune sau foarte bune, în scădere cu 1 punct procentual față de săptămâna precedentă, cea mai proastă stare pentru această dată din ultimii nouă ani.

FranceAgriMer a anunțat vineri că mai mult de jumătate din terenurile agricole din Franța, cel mai mare producător de grâu și orz din Uniunea Europeană, sunt afectate de secetă, arată  Meteo-France.

Și alți producători de cereale din Europa se confruntă cu seceta, de exemplu, rezervele de apă din România se situează la niveluri de risc în întreaga țară, potrivit Morin. În Ucraina, rezervele de apă sunt cele mai mici din ultimii șase ani, mai susține Morin.

Articol editat de Ioana Ștefanco

Sursa: Bloomberg.com


vezi și…

Alina Crețu: Nu se poate vorbi de nimic normal în perioada viitoare

 

Comentariile sunt închise