Fructe și legume proaspete sau la conserve?

În ultimele săptămâni, în timp ce cumpărătorii au încercat să se aprovizioneze cu alimente neperisabile, vânzările de conserve și alimente congelate au crescut. Chiar și vânzările de  produse congelate sunt în creștere. Dar mulți dintre noi suntem învățați să credem că atunci când vine vorba de fructe și legume, nimic nu este la fel de hrănitor ca produsele proaspete.

Este important să ne amintim că alimentele sunt cele mai hrănitoare în momentul recoltării, spune Fatima Hachem, ofițer principal de nutriție la Organizația ONU pentru alimentație și agricultură.

Produsele proaspete încep să se degradeze imediat ce sunt culese din pământ sau din copac, deoarece acel sol sau copac constituie sursa de nutrienți și energie. Congelarea încetinește procesul de degradare a nutriției, deși rata la care se pierde valoarea nutrițională variază de la un produs la altul.

În 2007, Diane Barrett, fostă cercetătoare în domeniul științei și tehnologiei alimentare la Universitatea din California, Davis, a examinat numeroase studii care vizează conținutul nutrițional al fructelor și legumelor proaspete, congelate și conserve. Ea a descoperit că spanacul, de exemplu, pierde 100% din conținutul său de vitamina C în șapte zile, dacă este păstrat la temperatura camerei de 20C (68F) și pierde 75% dacă este refrigerat. În schimb, morcovii, pierd doar 27% din conținutul lor de vitamina C atunci când sunt depozitați timp de o săptămână la temperatura camerei.

Dar toate celelalte legume din cercetările lui Barrett au pierdut semnificativ, mai puțină vitamina C, când au fost înghețate. Spanacul, de exemplu, a pierdut doar 30% din vitamina C.

Când vorbim de produsele la conserve, tratamentul termic mai intens folosit la produsele alimentare duce la o reducere mai mare a nutrienților decât alimentele congelate, spune Barrett. Dar, la fel ca în cazul alimentelor proaspete, diferiți nutrienți din tipuri variate de produse se degradează la diferite rate.

„Puteți să luați o masă echilibrată gătind legume congelate sau în conservă, dar acest lucru nu înlocuiește importanța de a avea salate proaspete”, spune Hachem.

Sursă articol: BBC.com

Articol editat de Ioana Ștefanco


vezi și…

Porumbul a ajuns la cea mai slabă cotație din ultimii ani la Bursa din Chicago!

 

Comentariile sunt închise