#RomâniaFuncționează. Danone: Lucrăm din plin

Natalia Gelshtein-Kiss, Market Director pentru Danone România, Bulgaria și Țările Adriatice, afirmă că deși trecem printr-o perioadă dificilă, iar pandemia de COVID-19 a avut un puternic impact asupra economiei, compania continuă să lucreze din plin și nu a redus în niciun moment producția sau lanțul de aprovizionare către clienți.

Mai multe, însă, despre modul în care își desfășoară activitatea Danone în această perioadă aflăm din interviul acordat de Natalia Gelshtein-Kiss revistei FoodBiz.

  • Cum v-a afectat pandemia COVID-19?

Această pandemie a fost și este încă o perioadă dificilă din multe puncte de vedere, atât personale, cât și profesionale pentru noi toți.

Complexitatea preocupărilor și temelor de luat în considerare a fost fără precedent și, deși cu toții avem planuri și măsuri de continuitate, confruntarea cu acestea a fost o provocare în sine. Prin urmare, chiar de la început ne-am concentrat pe trei direcții:

  • În primul rând, pe siguranța angajaților, partenerilor și a consumatorilor noștri;
  • În al doilea rând, pe securizarea lanțului de aprovizionare: începând de la colectarea laptelui de la fermierii români, cu care lucrăm de mulți ani, în fabrică, în depozitul nostru din București și până la momentul în care livrăm produsele în magazine. Toate acestea pentru a ne asigura că oferim consumatorilor noștri produse de calitate în condiții de maximă siguranță;
  • Și nu în ultimul rând, să oferim sprijin comunității, prin observarea atentă a problemelor stringente, prin idenficarea nevoilor și adresarea acestora cu responsabilitate și urgență.
  • Ați avut probleme cu aprovizionarea cu lapte la Danone? Au fost menținute în totalitate contractele cu furnizorii de lapte sau ați renunțat la o parte dintre ele?

Laptele nu este o simpla tranzacție comercială pentru noi, ci este un parteneriat de lungă durată pe care îl avem cu fermierii cu care lucrăm. De peste 20 de ani, colaborăm cu ferme din România, mari și mici și astfel am reușit în timp să dezvoltăm relații de încredere cu aceștia.  Aș dori să menționez aici programele pe care le-am dezvoltat și prin care oferim sprijin partenerilor noștri, crescând astfel producția de lapte de calitate în România:

  1. „Spre Vest” – un program pe care l-am lansat în 2006, prin care acordăm susținere fermierilor pentru dezvoltarea și modernizarea afacerilor, atât prin creșterea producției de lapte, cât și în sporirea eficienței. Există mai multe forme de suport, de la plata laptelui în avans pentru 12 luni (fară dobândă), la sprijin pentru cumpărarea a peste 5500 de vaci de lapte de rasă sau 24 de noi echipamente de muls. În prezent, colaborăm cu peste 20 de ferme mari din România.
  2. „O șansă pentru familia ta” – demarat în 2012, este un program socio-economic prin care susținem dezvoltarea comunităților din zonele defavorizate și ajutăm la creșterea producției de lapte de calitate superioară în România. Alături de Fondul Internațional Ecosysteme al companiei Danone, Organizația Non-Guvernamentală Open Fields și partenerul nostru local, Polaris, am investit peste 4 milioane de euro, dezvoltându-l pas cu pas. Până în prezent, peste 140 de familii sunt implicate în program și și-au dezvoltat propria microfermă. Ne simțim norocoși să colaborăm cu acești mici fermieri extrem de dedicați, care ne sunt parteneri loiali în această călătorie de a produce lapte într-o manieră sustenabilă, astfel încât să putem continua să facem iaurturi cu lapte de calitate. Aceasta este o iniţiativă pe termen lung, care va continua şi în următorii ani, devenind o soluție socială inovatoare pentru comunități defavorizate din zone rurale sau urbane mici. Relația noastră cu fermierii nu a fost afectată în niciun fel de această pandemie și am continuat să colectăm laptele exact ca înainte
  • Lucrați în ritmul normal sau ați redus producția? Ați trimis angajați în șomaj tehnic?

Pot să vă spun din start că DA, funcționăm în parametrii normali și nu am redus în niciun moment producția sau lantul de aprovizionare către clientii nostri. Am avut o abordare diferențiată pe zone, privind modul de operare.

Pentru producția directă, respectiv în fabrică și în depozit, am continuat activitatea ca de obicei, dar cu măsuri sporite de prevenție implementate pentru această perioadă. Am luat decizia de a fixa componența schimburilor de lucru, pentru a reduce la minimum orice risc de contaminare între colegii noștri care au program de lucru în schimburi.

Am sporit toate măsurile de dezinfecție, am introdus stații și covorașe pentru dezinfectare etc. Fabrica noastră funcționează după standarde de înaltă calitate, respectarea rigorilor privind măsurile de igienă este modul nostru obișnuit de lucru.

Toți angajații noștri care își pot desfășura activitatea la distanță, lucrează de acasă, până la noi informații în acest sens. Am înțeles imediat că acesta nu este un lucru simplu și că munca de acasă are, de asemenea, provocările sale. Așadar, ne preocupă starea de bine a colegilor noștri, iar în acest sens le oferim o serie de facilități, pentru a le ușura activitatea.

Pentru colegii noștri din echipa de vânzări care își desfășoară activitatea pe teren am pus la dispoziție echipamente de protecție (mănuși, soluție cu dezinfectant și măști de protecție) și am stabilit un set de reguli extrem de clar pentru această perioadă. De asemenea, am ajustat programul de vizitare al magazinelor, jumătate din timp fiind petrecut pe teren și cealaltă jumătate desfășurându-si activitatea de acasă. În această perioadă, ne concentrăm să asigurăm disponibilitatea produselor la raft, iar comenzile se preiau telefonic, acolo unde este posibil.

Pentru a veni în sprijinul angajaților săi, la nivel global, compania și-a luat angajamentul ferm de a garanta contractele și veniturile celor 100.000 de angajați Danone din toată lumea până la 30 iunie 2020, oferind, de asemenea, o asigurare de sănătate extinsă (pentru concediu medical, îngrijirea copiilor, carantină), precum și o primă specială pentru cei care își desfășoară activitatea la locul de muncă și în prima linie pe durata pandemiei. Așadar, nu, nu am trimis pe nimeni în șomaj tehnic.

Urmărește #RomâniaFuncționează

Vezi și…#RomâniaFuncționează. Sorin Minea: Industria alimentară se clatină grav


 

Comentariile sunt închise