#RomâniaFuncționează. Sorin Minea: Industria alimentară se clatină grav
Autor: Bogdan Popovici
Sorin Minea este unul dintre clasicii business-ului românesc.
Antreprenor al ultimilor 30 de ani, proprietar a două mari fabrici de prelucrare de carne, dintre care cea de la Sinaia este celebră pentru prelucrarea salamului de Sibiu, cunoscut pentru produsele de vârf „Angst” și președinte al Confederației Romalimenta, medicul veterinar știe toate mecanismele de funcționare, dar și cotloanele ascunse ale industrie alimentare din România.
Puternic conectat și la parteneri internaționali, permanent în dialog cu reprezentanții tuturor guvernelor, Sorin Minea este mai preocupat decât oricând, această criză îl neliniștește și recunoaște:
„Nu m-am întâlnit niciodată cu așa ceva. Se clatină totul”
În cele câteva ore în care am stat de vorbă am aflat, mai nuanțat și mai credibil decât de la alții, ce funcționează și ce nu funcționează în industria alimentară.
Azi, în ultima zi a Situației de Urgență, pornind de la „se clatină totul” am trecut în revistă pe rând ultimele trei luni și ne-am uitat împreună în ceața groasă a perspectivei. Neliniștiți, precauți, dar, după „fișa de post” a antreprenorilor: optimiști.
Am aflat o mulțime de lucruri importante care în următoarele săptămâni vor deveni subiecte majore de discuție în România și pe care noi le dezbatem pe rând:
- Este abia începutul unei crize majore. Ce va urma – nimeni nu știe.
- Toată industria alimentară suferă grav și a scăzut cu 30%
- Nu credem în creșterea consumului de vin
- A crescut consumul de apă
- A scăzut consumul de pâine
- A scăzut consumul de lapte și produse lactate
- A scăzut consumul de carne și produse din carne
- S-a menținut, aproximativ, consumul de bere
- Industria alimentară își caută sub stres un nou drum
- Foarte mulți producători și distribuitori vor dispărea, dar nu cei foarte mari sau cei foarte mici
Secretele urmează zilnic poate mai salvăm sau dezvoltăm ceva!
Comentariile sunt închise