Gabi Biriș, frumosul nebun al zilelor noastre (Partea I)

Ar fi putut să ajungă un inginer electronist bun sau de ce nu un matematician renumit, poziții râvnite de mulți în societate. Viața i-a oferit, însă, cu totul altă cale și la un nivel pe care nici măcar nu și l-ar fi putut imagina vreodată.

A făcut și desfăcut atâtea legi și s-a bătut cu ardoare și înverșunare pentru cauze nenumărate, că nici nu le mai tine firul. Un frumos nebun al zilelor noastre pentru care nu există ‘nu se poate’!

Sau poate un perfecționist până la extreme a cărui deviză este să fie cel mai bun în ceea ce face. Și o dovedește în fiecare zi.

Avocatul Gabi Biriș și-a creat un business de succes, dar a intrat și în politica mare, convins fiind de faptul că nu poți să stai pe margine și să privești, având pretenția ca alții să își asume răspunderea pentru propunerile tale. Totul cu măsură și cu echilibru, însă, fie că vorbim de business, viața de familie și pasiuni, fără de care viața n-ar avea niciun farmec.

“Din punctul meu de vedere, politica este un instrument, nu un scop. Pentru mine, scopul a fost mereu să avem atât o legislație fiscală care să facă din România o bună destinație pentru investitori, dar și o administrație fiscală care să ofere servicii de calitate contribuabililor corecți și care să se asigure că evaziunea este ținută sub control, la un nivel cât mai mic posibil. (….) M-am implicat în politică deoarece consider că trebuie să îți asumi răspunderea pentru propunerile tale și nu poți să stai pe margine, să spui ce trebuie făcut și să ai pretenția ca alții să își asume răspunderea pentru propunerile tale. Evident că nu exclud “reactivarea” politică la un moment dat, dacă ideile și cunoștințele mele pot fi folosite pentru bunăstarea noastră, a tuturor”.

Nu aduce anul ce aduce clipa.

La început a fost un job part-time, mai mult o întâmplare, care în timp s-a transformat într-o adevărată pasiune ce a stat la baza unei cariere de succes, de care este mândru și mulțumit în același timp. Probabil că ar mai fi fost și alte meserii sau alte activități pe care i-ar fi plăcut să le facă, dar cine știe, poate așa a fost să fie, acesta a fost destinul său.­

“’Cred că momentul decisiv a fost cel de la începutul carierei, când, în timp ce mă pregăteam să îmi susțin licența pentru a lua Diploma de Inginer la Facultatea de Electronică și Telecomunicație, un bun prieten care terminase deja dreptul și profesa ca avocat la un “Big Six” pe vremea aceea, Coopers & Lybrand, mi-a oferit un job part-time în cadrul departamentului de taxe, job care ulterior nu numai că a devenit full-time, dar a fost la baza carierei mele de specialist în legislație fiscală”, spune Gabi Biriș.

Cea mai mare provocare a venit, însă, peste ceva ani, la sfârșitul lui 2005 – începutul lui 2006, când Gabi Biriș ia decizia alături de prietenii săi să devină antreprenori și să părăsească locurile de muncă sigure și călduțe dintr-o multinațională și să înființeze Biriș Goran. Un moment de cotitură în viața profesională, cu provocări, dar și multe satisfacții.

Și nu a fost chiar așa de ușor, dincolo de greutățile inerente oricărui început.

“Fiind avocați de business, depindem foarte mult de calitatea mediului de afaceri și de nivelul investițiilor, în special nivelul investițiilor private în economie. Am înființat firma în 2006, într-o perioadă de boom imobiliar. Am crescut mult mai mult decât visam inițial să creștem. A trebuit să ne și mutăm la foarte scurt timp de la înființarea firmei pentru că vila pe care o închiriasem, deși mare, a devenit repede neîncăpătoare. Din păcate, primul moment dificil a venit destul de repede, odată cu sfârșitul lui 2008, când am avut criza economică globală generată inițial de falimentul Lehmann Brothers, criză care din păcate la noi a fost amplificată de multe decizii greșite ale guvernului, atât înainte cât și după septembrie 2008. A fost o perioadă destul de dificilă până prin 2011, perioadă în care principala preocupare și prioritate a noastră a fost să ne menținem echipa intactă, să navigăm împreună prin criză și să fim pregătiți pentru vremuri mai bune, care au și venit”, povestește Gabi Biriș.

Din păcate, însă, ultimii doi ani s-au dovedit nu doar grei, ci și plini de neprevăzut. Umoment foarte dificil, dar din fericire scurt, a fost la începutul lui 2019 când piața a fost blocată de OUG 114. Acum trecem printr-un alt moment dificil, o criză complet diferită, generată de pandemia CoVid-19. Nu putem însă afirma că din punct de vedere al business-ului, impactul acestei crize este comparabil cu cel din 2009, datorită faptului că guvernele și băncile centrale au venit, mai peste tot în lume, cu fonduri importante pentru a susține mediul economic să treacă cu bine peste criză, spune Gabi Biriș.

Cred că cel mai important lucru care trebuie făcut în perioada următoare este “normalizarea” vieții economice, asigurarea redeschiderii sectoarelor închise – restaurante, teatre, cinematografe. Școlile trebuie să funcționeze normal, nu ne putem permite să privăm de educație o întreagă generație, mai ales că avem o situație dezastruoasă: 47% analfabetism funcțional la tinerii de 15 ani. Viața trebuie să revină la normal cât mai repede cu putință”

Nu a pierdut contracte, însă, a avut clienți care au decis să suspende anumite planuri. Pe de altă parte, a câștigat și clienți noi, piața oferind și oportunități pe care speră să le fructifice în continuare. Din păcate, avem de-a face cu o criză care afectează nu numai ramuri importante ale economiei globale, dar și mindset-ul oamenilor.

“Din punct de vedere financiar, nu putem încă să evaluăm impactul acestei crize, pentru că organismul acesta numit “economie” a fost “dopat” maxim prin intervenție guvernamentală. Vom vedea ce se va întâmpla când nivelul de doping va scădea sau va dispărea, sperăm să nu vedem un “sevraj” generalizat”declară Biriș.

Va continua…


Citește și: Nimeni nu produce plusvaloare pentru România!


 

Comentariile sunt închise