#RomâniaFuncționează. Prognoze: Clubul Fermierilor Români pentru producția de grâu 2020

Producțía de grâu a României ar putea atinge 6,9 milioane de tone, în acest an, într-un scenariu mediu optimist, în condițiile secetei prelungite din primăvară, se arată într-o analiză realizată de Clubul Fermierilor Români (CFR). Nu doar România așteaptă producții mai mici, ci și Rusia sau Ucraina, jucători importanți în bazinul Mării Negre. De asemenea, la nivelul UE este prognozată o recoltă mai mică cu până la 9 milioane de tone.

„Lipsa celor 20,6 mil tone de grâu din piața europeană și a Mării Negre va genera un impuls de retenție a vânzării, potențialul de preț mai mare existând implicit. Însă bursele europene și Bursa grâului de la Marea Neagră rămân stabile, semn că echilibrul american din Chicago Board of Trade influențează în mod firesc dinamica lucrurilor”, se arată în studiul realizat de analiștii Clubului Fermierilor Români.

România afectată de secetă

România pleacă de la un potențial în toamnă de 2,1 mil hectare, care ne conduce către un potențial de circa 9,5 mil tone. Consumul intern se cifrează firesc în jurul a 2,4 mil tone, cu o cadență de 200.000 tone lunar. Vorbim aici despre grâul cu destinație comercială, nu despre grâul cu destinația subzistență. Cu subzistența și cu anumite variații venite din cadrul fermelor zootehnice de producere a furajelor și a hranei pentru animale de companie, cererea internă se poate cuantifica în jurul a 3,2 – 3,4 mil tone. În momentul de față, din cauza secetei prelungite din primăvară, grâul înregistrează o scădere considerabilă la nivel național în ceea ce privește potențialul de recoltă, situându-se la nivelul mediu – optimist de 6,9 mil tone”, apreciază  analiștii Clubului Fermierilor Români.

În mod normal, cu un consum ca cel exprimat mai sus, România putea exporta un surplus de producție de circa 5 mil tone. Competiția generată de acest fapt impune cutumiar actorilor din piața internă aliniere la piețele internaționale, generate de cerere și ofertă.

Producții mai mici în Rusia și Ucraina

Rusia își diminuează recolta de grâu. Din cauza secetei prelungite din sudul Rusiei, prognozele indică o scădere a nivelului de la 81,2 mil. tone la 75,2 mil. tone în acest moment al anului. Sunt 6 milioane de tone grâu lipsă în contul Rusiei, fapt care va conduce către un nivel pozitiv al competiției în ceea ce privește aprovizionarea din bazinul Mării Negre.

Și Ucraina își ajustează de asemenea negativ potențialul de recoltă, plecând de la un potențial de 30 mil tone și ajungând azi la un nivel de 27 mil tone, cu un minus de 3 mil. tone

Cât privește UE27, după ieșirea Marii Britanii din UE, astăzi potențialul de recoltă la grâu nu depășește 125 mil. tone, față de potențial de recoltă de circa 134 mil. tone.

CONCLUZII

  • Piețele regionale vor fi influențate de cerere și ofertă, iar logistica va juca un rol determinant în originea mărfii, adică de unde se va cumpăra. Pentru a exemplifica, pe ruta Novorossysk Russia – Alexandria Egypt, costul logistic este de circa 8,75 USD.
  • Avantajul logistic al portului Constanța se reduce la maximum 1,5 USD în condițiile date, față de Novorossysk, Rusia.
  • Astfel, grâul american va avea dificultăți în a competiționa în bazinul mediteranean, din cauza logisticii mai scumpe, grâul franțuzesc de asemenea, iar jocul, în ciuda secetei din Bazinul Mării Negre, se va forma tot în această regiune.
  • Lipsa celor 20,6 mil tone de grâu din piața europeană și a Mării Negre va genera un impuls de retenție a vânzării, potențialul de preț mai mare existând implicit. Însă bursele europene și Bursa grâului de la Marea Neagră rămân stabile, semn că echilibrul american din Chicago Board of Trade influențează în mod firesc dinamica lucrurilor.
  • Pe termen lung, cine poate rezista presiunii de recoltă, care se manifestă în spații de stocare și capitalizare suficientă astfel încât să poată depăși scadențele la creditele pe termen scurt și mediu, va putea explora un potențial mai ridicat de preț, costurile financiare, de stocare, vor fi incumbate în prețul de vânzare ce va veni înspre noiembrie – decembrie, precum și în februarie – martie anul următor.

Articol editat de Viorela Pitulice


vezi și …

#RomâniaFuncționează: Noi exportăm românilor emigrați, NU pieței internaționale

Comentariile sunt închise