Țăranii români condiționați de Uniunea Europeană privind creșterea porcilor

Uniunea Europeană nu este mulțumită de modul în care țăranul român crește porcul cu resturi de mâncare rămase. Comisia de la Bruxelles vrea ca în gospodărie să existe echipament adecvat și dezinfectat, pe care să îl poarte în cotețul porcilor.

În sate se dezbate acest subiect, iar criticile nu au ezitat să apară. Motivul este tradiția pe care orice român, crescător de porci, a urmat-o din moși-strămoși, hrănind porcul cu buruiană, cereale și cu resturi de mâncare.

Îi curăță adăpostul îmbrăcat la fel cum stă în curte, cum muncește și-n grădină, cum iese la câmp și chiar așa cum iese la magazinul comunal. Bruxelles însă vrea alte haine în preajma porcului, altă încălțăminte, sursă de dezinfectare și niciun rest alimentar în trocul de hrană.

“Ceva e ciudat în toată treaba asta, pentru că porcul din gospodăria proprie crește aproape 100% natural. Diferența între un porc de casă, crescut natural, cu tot ce are omul în curte, că-i rămâne o pâine, un rest de mâncare, îl duce la porc și atunci este o altfel de carne. Eu cred că se vede diferența clară, între o carne cumpărată de la supermarket și porcul din curte”, a declarat primarul comunei Vidra, Ilfov.

Noua lege a porcului le interzice țăranilor să-și plimbe porcii prin gospodărie, să-i lase liberi lângă bălți, râuri sau printre alte animale. Rudele nu mai pot crește porci pe care să-i mute dintr-o gospodărie în alta. Conform ANSVSA, gospodarul care vrea să crească porci pentru comercializare va fi obligat să se autorizeze în acest sens şi să îndeplinească condiţiile sanitare impuse creşterii porcinelor la nivel industrial.

Sursă: Digi24

Articol editat de Alexandra Pașa


Vezi și …

CE: 10 mil suplimentar pentru promovarea produselor afectate de criză

Comentariile sunt închise