Dimitrie Muscă, CAI Curtici: 7 tone de grau la hectar este o satisfacție pentru acest an

Chiar dacă 2020 este un an dificil pentru agricultori din cauza secetei, la CAI Curtici se așteaptă producții bune, ba chiar excepționale, după cum arată acum culturile înființate în primăvară.

La grâu s-a terminat deja recoltatul și s-a intrat la rapiță. N-au mai fost producții de 9 tone/ha, ca în alți ani, ci de 7,1 to/ha, dar cu indici foarte buni de panificație, după cum spune Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai pricepuți fermieri din România.

Speră ca volumul mai mic de producție să fie compensat de preț, iar drept urmare are de gând să nu scoată nimic la vânzare până când nu se ajunge la 1 leu/kg.  Și își permite, din moment ce deține spații de depozitare și nu are nicio datorie la bănci. Oricum, trebuie avut în vedere că doar o parte din producție ajunge la vânzare, deoarece zootehnia absoarbe cantități importante de cereale.

“Am obțínut 7.109 kg de de grâu la hectar, aceasta este media de pe cele 1.690 ha cultivate la Curtici. Pe o suprafață de 40 ha am avut un soi franțuzesc, iar pe restul Glossa cu indici de panificație foarte buni. Este o producție aproximativ la fel față de alți ani, dar pentru că 2020 a fost mai prost, este o satisfacție acest nivel și, mai ales, speram la un preț mult mai bun“, ne-a declarat Dimitrie Muscă.

Fermierul este conștient că în acest an va fi cerere mare pe piață, așa că vrea să profite cât de mult se poate.  Este optimist și are și de ce. La rapiță, speră să obțină undeva la 4 tone/ha, iar soia, porumb și lucerna se anunță “excepționale”.

Este nebunie și va fi nebunie, toată lumea întreabă de grâu. La mine nu se bat, pentru că știu că nu vând la prima mână la recoltare, am spații de depozitare (circa 70.000 de tone)  și îmi pot permite să stochez tot ce produc. Dacă ai răbdare să-l păstrezi, faci bani frumoși. Noi oricum facem bani pentru că vindem carne“, spune Muscă.

Fermierul recunoaște că speră ca prețurile să atingă la momentul de vârf 1 leu/kg la grâu și 2 lei/kg la rapiță.  După cum evoluează lucrurile, nu este deloc exclus să nu se întâmple așa.

Iar Dimitrie Muscă chiar nu se grăbește să vândă, o s-o facă când îi va  conveni prețul, după cum chiar el mărturisește.

 


Vezi și …FAO: Piețele alimentare globale – incertitudini datorită COVID-19

 

Comentariile sunt închise