Fructe exotice: România ar putea exporta banane și kiwi datorită secetei

Putem spune că România are un potențial mare de a cultiva fructe exotice, precum kiwi și banane, fapt datorat secetei ce ne-a afectat în decursul ultimilor ani.

România a întâmpinat în ultimii ani veri caniculare cu ploi la început, continuând cu secetă și arșiță, vreme care a afectat culturile țării noastre. Producția de grâne a scăzut din ce în ce mai mult, unde grâul a avut o producție medie la hectar diminuată cu 40%, în Dobrogea.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: “Cele mai accentuate scăderi de producție sunt în Dobrogea. La grâu pentru că este suprafața cea mai mare. Peste 80% din suprafața însămânțată în toamnă a fost cu grâu, producția medie la hectar s-a diminuat cu 40%.”

Schimbările climatice din ultimii ani vor transforma România din grânarul Europei într-o țară care va exporta banane, curmale, rodii și chiar kiwi.

Astfel de culturi se întind deja pe hectare întregi chiar în nordul Capitalei, în campusul experimental al Facultății de Horticultură, din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.

Florin Stănică, prorector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București: “După părerea mea, tot ce înseamnă sudul țării, Dobrogea, sudul țării și vestul, partea de vest a țării, adică în bazinele tradiționale pentru cultura piersicului și caisului. Poate să fie cultivat acolo fără niciun fel de probleme”.

Continuarea articolului pe Digi24.ro


Vezi și…

Producția medie la hectar a scăzut la toate culturile de toamnă din cauza secetei

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim