Producator de conserve: Este o problema să găsești cantități mari și constante de legume românești

Tavi Preoteasa, tânărul proprietar al fabricii de conserve românești Alex Star din Curtea de Argeș, s-a plâns ministrului Agriculturii Adrian Oros venit să vadă unitatea de procesare că una dintre cele mai mari problemele cu care se confruntă este găsirea unei cantități mari și constante de legume românești, precum și seriozitatea angajamentelor comerciale ale unor fermieri.

Lipsa constituirii unor forme asociative între producători, fapt ce influențează negativ atât procesarea, cât mai ales micii producători, ar putea fi cauza acestor probleme, a recunoscut si ministrul.

Fabrica de conserve românești din Curtea de Argeș s-a dezvoltat de la o mică fabricuță în 2002, la o unitate de procesare complexă.  Acum, unitatea este dotată cu echipamente și spații de colectare, depozitare și comercializare și și-a extins gama de produse cu 18.000 kg fasole păstăi (37.000 borcane a câte 720 ml conserve fasole verde și galbenă) și cu 12.800 kg roșii ecologice (16.000 borcane a câte 720 ml conserve roșii în bulion produs ecologic).

După ce au atins un anumit nivel de dezvoltare al fabricii, familia Preoteasa s-a orientat către fondurile europene gestionate de AFIR.

Astfel, Tavi Preoteasa (care a preluat afacerea de la tatăl lui, Florin Preoteasa) a accesat în 2007 Programul SAPARD și ulterior 1,7 milioane de euro prin măsura 4.2. “Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole” din PNDR 2020, pentru diversificarea gamei de produse obținute la nivelul societății și introducerea de noi produse obținute în regie proprie – conserve de fasole păstăi.


Fabrica produce: murături, ciuperci la borcan, zacuscă, produse tomate, mâncare gătită la borcan, compot, gem, dulceață.

Ministrul Adrian Oros a vizitat această unitate de procesare performantă pentru a discuta direct cu cei implicați în procesarea legumelor și fructelor românești și pentru a vedea întregul flux de procesare.


vezi și…

CEO-ul Danone: Nu va mai exista clasă de mijloc

Comentariile sunt închise