80% din recolta de grâu din acest an este cumpărată deja de traderi!
Nici nu s-a terminat bine recoltatul grâului, ca recolta a și fost achizitionată de traderi!
La acest moment, undeva la 80% din productia acestui an, serios dijmuită de secetă oricum, a ajuns în depozitele marilor comercianți internaționali, după cum ne-a declarat șeful LAPAR, Nicu Vasile. Dupa câte se pare, aceștia s-au mișcat așa de repede ca autoritățile n-au avut timp nici măcar să cumpere grâu să reînnoiască rezerva de stat, și așa foarte mică. Ca să nu mai vorbim de măsurile de sprijin promise procesatorilor pentru a-și face stocuri. Nici legea n-a apărut, dar nici grâu nu prea mai este…
Asistăm însă și la un alt fenomen, fermierii care n-au avut producție și ne referim la cei din sud și sud-estul țării, caută disperați grâu în piață pentru a-și onora contractele (către bănci, leasinguri, inputuri, arendă etc.). Altfel, există riscul ca într-o lună – două să fie executați.
“Fermierii din sud și sud-estul țării sunt fortuiți, au făcut contracte din primavară, dar n-au putut să le onoreze și vor fi executați într-o lună-două, o parte din ei. S-au transformat acum din fermieri în cumpărători de cereale, iar dacă nu vor face rost de cereale, vor fi executați”, a declarat pentru publicațiile AgrosStandard și FoodBiz șeful LAPAR, Nicu Vasile.
În zonele de sud și sud-est principalul factor limitativ al producției este seceta. Ori din 10 ani, 4 sunt cu seceta pronunțată, potrivit studiilor, a mai aratat șeful LAPAR.
Producția de grâu din acest an este estimată la circa 5,5 mil. de tone, potrivit datelor MADR, față de aproximativ 10 milioane tone, anul trecut, din cauza secetei. Rezerva de stat a României se ridică la 350.000 tone de grâu, în condițiile în care consumul lunar este de 170.000 tone.
“România este țara cu cea mai mică rezervă strategică din Europa, vrem sa o aducem la 2 milioane de tone”, atrage atenția Nicu Vasile.
Sursă: Agrostandard
Vezi și …
Suspendarea totală a activității HoReCa – Comunicat de presă
Comentariile sunt închise