Fonio, noua cereală “la modă”

Fonio era folosită la început în bucătăria Africii de Vest, însă ușor-ușor a început să se răspândească pe întreg globul, devenind noua cereală “minune”, fără gluten și cu numeroase alte proprietăți benefice organismului.

După ce este recoltată și decorticată, seamănă foarte mult cu niște boabe mici de orez. Unii spun că are gust de nuci, alții spun că este destul de fadă, dar în orice caz, este tot mai promovată ca fiind o variantă de mâncare „sănătoasă”.

Deși este cunoscută bucătăriei europene încă din anii 1960-1980, fonio a stârnit din nou interesul consumatorilor în anii 2000, odată cu apariția unei tehnologii pentru decorticare.

Bobul de fonio este „învelit” într-o coajă, așa cum este ovăzul și orzul și de aceea trebuie decorticat, o sarcină migăloasă, pe care o îndeplineau de obicei femeile. Pentru decorticarea manuală a unui kilogram de fonio era nevoie de cel puțin o oră, or acum, mașinile pot procesa 100 de kg de fonio într-o oră. Ca urmare, fonio a început să fie din ce în ce mai cultivată.

Sursă articol: Digi24

Articol editat de Mihaela Bute


Vezi și…

Fermierii vor primi doar 80% din valoarea despăgubirilor pentru secetă, în septembrie

Comentariile sunt închise