Exclusiv. Alexandru Stănescu: De plata despăgubirilor la secetă depinde viitorul an agricol

Dacă fermierii nu vor primi despăgubirile promise pentru secetă, vor exista mulți agricultori care nu vor reuși să înceapă noul an agricol, atrage atenția președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu.

2020 este un an dificil cu producții reduse la jumătate, în cele mai bune cazuri, din cauza secetei. Dacă la grâu recolta este estimată la circa 5,6 milioane de tone, față de circa 10 mil. tone, în 2019, din păcate, și la alte culturi de bază cum ar fi porumbul sau floarea soarelui este aceeași situație. Iar sectoarele cele mai afectate vor fi procesarea si zootehnia, spune Stănescu.

Ministerul Agriculturii a anunțat că are bani sa plătească, în luna septembrie, doar 80% din despăgubirile pentru secetă, restul urmând să fie achitat după rectificarea de buget din octombrie.

Concret, ministerul are disponibilă o sumă de 850 de milioane lei pentru plata despăgubirilor pentru secetă. Fiecare fermier trebuie să depună cerere de plată la APIA pentru a-și putea primi banii, adică 80% din sumă, care este așteptată să intre în conturi luna viitoare.


Mai multe interviuri cu antreprenori, conducători și lideri pe canalul FOOD BIZ


Vezi și …

EXCLUSIV. Alexandru Stănescu: Cred că noua Lege a vânzării terenurilor își atinge efectul

Comentariile sunt închise