Fermierii vor primi doar 80% din valoarea despăgubirilor pentru secetă, în septembrie

Ministerul Agriculturii are bani să plătească, în luna septembrie, doar 80% din despăgubirile pentru secetă, restul urmând să fie achitat după rectificarea de buget din octombrie.

Concret, ministerul are disponibilă o sumă de 850 de milioane lei pentru plata despăgubirilor pentru secetă, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Fiecare fermier trebuie să depună cerere la APIA pentru a-și putea primi banii, adică 80% din sumă, care va intra în conturi luna viitoare.

“Pentru că această rectificare bugetară din săptămâna trecută ne-a permis să alocăm 850 de milioane lei şi aici vreau să subliniez 850 milioane lei, nu 300 sau 400 milioane lei cum am văzut în altă parte, 850 milioane lei pentru secetă, ceea ce în opinia noastră asigură minimum 80% din cuantum pe care o să-l direcţionăm ca şi despăgubire în luna septembrie, urmând ca restul de 20% sau mai puţin, cât va rămâne, să fie dat fermierilor la rectificarea din octombrie. Am făcut acest lucru pentru ca să ni se permită ca sume importante să le dirijăm şi către celelalte sectoare din agricultură şi aici mă refer la sectorul zootehnic. Şi, de altfel, toate programele aflate în derulare să fie finanţate”, a menţionat Oros.

Ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu liderii celor mai mari asociaţii din agricultură pentru a discuta despre plata despăgubirilor către fermierii afectați de secetă, amenințați de faliment din cauza imposibilității de a-și respecta contractele.

Fermierii ar urma să primească o despăgubire de 925 lei pe hectar pentru grâu şi secară, 805 lei pentru triticale, 912 lei – orz, 951 lei  – orzoaică, 772 lei – ovăz și 1.002 lei la rapiţă.


Vezi și …

Fermierii cer Guvernului să plătească despăgubiri pentru secetă până pe 20 august

Comentariile sunt închise