Agricultorii români expuși calamităților. Asigurări agricole

Fără asigurări agricole, agricultorii români sunt total expuși calamităților, terenul agricol fiind cu puțin peste 20 % asigurat, relatează Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare(UNSAR) pentru Economica.net. Fermierii locali sunt expuși masiv, mai ales că în ultimii ani nu am fost ocoliți de fenomene extreme ca seceta, înghețul, inundațiile și, mai ales, grindina.

“Materialul îşi propune să răspundă celor mai frecvente întrebări legate de aceste produse şi de riscurile asigurate. Lansarea ghidului de asigurări agricole vine şi în contextul în care fermierii pot beneficia de un program de subvenţionare a primelor pentru asigurările de culturi, cu o valoare totală de 40 milioane euro – Submăsura 17.1 ‘Prime de asigurare a culturilor’, relansată de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) în acest an.

Prin polița de asigurare agricolă, fermierii pot beneficia de protecție financiară împotriva fenomenelor climatice nefavorabile.

“Subvenţionarea primelor plătite reprezintă un sprijin real pentru fermieri. Volatilitatea fenomenelor meteo din ultimii ani indică o nouă realitate cu care se confruntă sectorul agricol şi fermierii – dat fiind inclusiv contextul schimbărilor climatice, al căror impact este aşteptat să crească în perioada următoare. Asigurările agricole reprezintă un instrument ce are ca scop stabilitatea financiară a producătorilor agricoli şi care îi poate proteja de pierderile cauzate de astfel de fenomene”, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

Sursă articol Economica.net

Articol editat de Alexandra Pașa


Vezi și …

Terenuri concesionate pentru tinerii fermieri

Comentariile sunt închise