Oros: Despăgubirile pentru secetă – după 18 septembrie!

Ministrul Agriculturii Adrian Oros le promite fermierilor că despăgubirile pentru secetă vor intra în conturi începând cu 18 septembrie, adică la trei zile după ce expiră termenul de depunere a cererilor la APIA. Trei zile care vor fi suficiente pentru centralizarea datelor și verificări, astfel încât să înceapă plățile cât mai repede.

Primul pachet de scheme, care este din bugetul naţional, are termen de depunere 15 septembrie – pentru secetă, respectiv 29 septembrie – pentru celelalte scheme din sectorul zootehnic. În momentul în care expiră data de depunere, în 2-3 zile putem începe să dăm banii. Aceste plăţi sunt făcute prin APIA şi posibilitatea ca aceste plăţi să ajungă la ei este mult mai mare. Doar pentru apicultori facem plăţile prin direcţiile agricole judeţene. În rest, toate plăţile le vom face prin APIA. În momentul în care se finalizează înscrierile, acestea se centralizează, se fac câteva verificări, iar, după trei zile, banii vor începe să intre în conturile fermierilor”, a declarat ministrul Agriculturii in conferinta de presa de saptamana aceasta.

Fermierii sunt destul de reticenți, însă, că va fi respectată această dată, chiar daca actul normativ a fost publicat recent în MO, după mai multe amânări. Practic, este vorba de mai mult de o lună de când se tot vorbește de aceste plăți pentru despăgubirile pentru secetă, iar întârzierea lor pune în pericol chiar viitorul an agricol. Fermierii au anunțat că iau în calcul organizarea de proteste în cazul în care în continuare se va întârzia cu efectuarea plăților.


Vezi și …

Terenuri concesionate pentru tinerii fermieri

Comentariile sunt închise