Roşii româneşti cu gust ca „pe vremea bunicii”

Cu toții visăm să avem pe masă roșii românești ca pe vremuri. Cercetătorii din Iași vor să creeze un soi nou de roșii ce va avea gustul de altădată, ca „pe vremea bunicii”. Soiul de roșii la care lucrează profesorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași sunt mult mai gustoase, dar sunt mai sensibile şi au o productivitate mai mică în comparație cu roșiile existente pe piață, informează Mediafax.

„La soiul de roșii românești producţia poate să ajungă la 80 de tone, la un hibrid poate să ajungă chiar şi la 150, 200 de tone. Producţia e cel puţin dublă la hibrid, la hectar”, spune Gabriel Teliban, asistent în disciplina legumicultură la USAMV Iaşi.

Vom mai avea de așteptat până ce roșiile astfel obținute vor apărea în piețe. Inainte de comercializare, soiul trebuie mai întâi omologat, proces care va mai dura încă patru ani. Până atunci, plantele trebuie să aibă aceeaşi formă, să se distingă clar de alte soiuri şi să fie stabile de la un an la altul.

Sursă articol Digi24

Articol editat de Alexandra Pașa 


Vezi și …

Vin banii pentru despăgubirile la secetă. OUG 148/2020 publicată

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim