Nicolae Sitaru: Problemele fermierilor sunt rezolvate când intră banii!

Nicolae Sitaru, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), susține că apariția în MO a Ordonanței de Urgență 148/2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de secetă pedologică, nu înseamnă și rezolvarea automată a problemelor fermierilor, pentru că va mai dura ceva timp până când vor fi parcurse toate etapele până la efectuarea plăților efectiv.

Fermierii speră să primească ajutorul promis până în jurul datei de 18 septembrie, cel târziu, pentru că altfel nu vor mai putea înființa culturile de toamnă, ceea ce va pune în pericol producția agricolă din 2021.

“Eu unul nu consider că sunt rezovate problemele fermierilor. Rezolvate sunt în momentul în care intră banii în conturile fermierilor și își pot onora obligațiile de plată”, a declarat Nicolae Sitaru, președintele APPR, la conferința organizată la ASAS de Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

El speră ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, pentru că situația este gravă pentru mulți fermieri, care nu au putut recolta nimic în acest an. Iar din păcate, pentru mulți dintre ei și culturile de primăvară sunt compromise.

„Nu am lămurit nimic despre culturile de primăvară, gradul de afectare este chiar mai mare față de culturile de toamnă, în Dobrogea și în Bărăgan producția de porumb va fi undeva la 2 tone/ha. Sunt suprafețe întinse și fermieri foarte mulți care nu au recoltat nimic în acest an. Acolo este cel mai grav, este nevoie de acest ajutor cât mai repede”, a mai spus Sitaru.

OUG  nr.148/2020  pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat  culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologica, a fost publicată în data de 2 septembrie în Monitorul Oficial nr. 806, Partea I, a anunțat, miercuri, la ASAS secretarul de stat Emil Dumitru, prezent la conferința organizată de Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Fermierii au declarat în cadrul conferinței înainte ca oficialul MADR să anunțe publicarea OUG în MO că vor organiza acțiuni de protest dacă nu primesc banii până în jurul datei de 18 septembrie, pentru că altfel nu vor mai putea să înființeze culturile de toamnă.


Vezi și…

Clubul Fermierilor Români: Piața internă este prima opțiune de vânzare la grâu

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim