Urgent – Pasta de tomate necesară 45 mii to/anual

Anual în România se consumă peste 45 mii to pastă de tomate, ce înseamnă extrapolând peste 360 mii to de roșii, roșii ce se pot obține la o medie de 70 to/ha prin cultivarea a cca 5000 ha.

Actualmente suprafața care se cultivă este de cca 700 ha, deci ar însemna o creștere anuală a suprafeței pentru o perioadă de 4 ani cu circa 1000 ha pe an.

Efortul bugetar, deoarece din producția autohtonă nu se produce anual decât aproximativ 100 to, este de peste 45 milioane de euro, valoare deosebit de mare având în vedere că în țară, în principal avem toate condițiile de a cultiva roșii destinate industrializării – pasta de tomate. Zona de Sud-Sud Est, de Vest, Nord Vest oferă condiții deosebit de favorabile, chiar o experiență a trecutului.

Cultura de roșii pentru industrializare este o cultură pretabilă la mecanizare completă, cultura se înființează prin răsad provenind din hibrizi performanți ca producție,cu eșalonare inclusiv  la înființarea culturii așa încât începând cu 15 august al fiecărui an, să se înceapă recoltatul mecanic. Se impune o mărime minimă a fermei, sau fermelor așa încât să se poată justifica cumpărarea utilajelor specifice (mașină de plantat, combină de recoltat, logistica de încărcare în mijlocul auto de transport).

Costurile pentru un ha de tomate industriale este de cca 5000 euro /ha,un cost destul de ridicat, justificat printr-o producție de peste 70 to/ha. Analiza ultimilor ani dovedeste că se pot organiza ferme specializate, având dotările mecanice, incinta cu posibilitate de irigare prin picurare.

Producția recoltată trebuie să ajungă la procesare unde sucul de roșii realizat – pastă de tomate – trebuie concentrat prin evaporare sub vid, în așa zise vacuume, concentratoare, care în funcție de materia primă pot realiza de la 1,5 la 5 to/ora, deci programul presupune o integrare a fabricilor în ferme, o corelare a capacităților de producție materie primă, de procesare în unități specializate

Pornind de la poducția de răsaduri,la înființarea de culturi întretinere, culturi recoltare ,transport, concentrare, dozare în recipienți din sticlă sau metal presupune un număr mare de locuri de muncă, lucru benefic pentru țară, fermieri, operatori.

Cele expuse pot fi transpuse în fapte în condițiile în care se ia act de efortul bugetar foarte mare, anual, prin importul de pastă, de dorința de a se crea un însemnat număr de locuri de muncă, de consumul unui produs de înaltă calitate.

Autoritatea, respectiv Ministerul Agriculturii împreună cu organizatia interprofesională trebuie să ia act de programul de reducere a importurilor, în analiza tehnică și economică să rezulte justificarea acestuia și bineințeles o gamă de măsuri pentru susținere, investiții cu bani europeni și bineințeles o stimulare a fermierilor producători pentru performanță, continuitate.

Am avut cândva ,când fostele IPILFURI,12 ca număr, acționau integrat având și terenuri  agricole (peste 20 mii ha), realizau o gamă mare de materii prime destinate industrializării, printre care și roșii, se acoperea consumul intern integral de pastă de tomate și peste 70 % plecau la export.

Considerăm că este un prilej de reflexie pe proiectul propus, și a sosit momentul să facem producție proprie. Avem modele de succes de ferme ce produc tomate destinate industrializării, avem fabrici cu dotari, și sigur că ar vrea dotari sau chiar capacități noi.

Suntem în perioada în care se lucrează din plin la recoltat, încercăm în săptamâna ce urmează și imediat după să invităm conducerea MADR pentru a vedea o fermă producătoare de succes, o fabrică de procesare specializată pe procesare roșii, modernă, eficientă, așa încât să pornim discuții și să dezvoltăm un studiu.

Rămânem încrezători în programul Pasta de tomate – AUTOHTONĂ.

 

 

Autor: Aurel Tănase, Director General, Organizația Interprofesională Națională Prodcom Legume – Fructe


Vezi și …

Rezolvare. Așteptare….

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim