Cristian Cosmin, FNGCIMM: Agricultura, pe locul 3 în topul sectoarelor care au primit garanții prin IMM Invest
Directorul General Adjunct al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Cristian Cosmin, a declarat la BucharestFoodSummit.ro, că agricultura se află pe locul trei într-un top al activităților pentru care au fost oferite garanții prin programul IMM Invest, în acest an.
Din totalul de 20.000 de garanții acordate, un număr de 996 garanții în valoare de aproximativ 550 mil. lei au fost alocate pentru clasa CAEN 0111 – cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și plantelor producătoare de semințe oleaginoase, ceea ce înseamnă a treia poziție în ierarhia FNGCIMM.
“Dacă facem o raportare a sumei de 550 mil. lei la suma totală o sa vedeți că înseamnă undeva la la 5%. Noi am dat practic 5% din credite pentru agricultură, în condițiile în care ponderea agriculturii în PIB este puțin mai mică. Foarte multe dintre firmele din agricultură – și nu mă refer la firmele mari, ci la firmele să spunem mai mici poate, care se îcadreză în clasa de IMM, pentru că este foarte greu să depășești 249 de salariați – au probleme de finanțare, pentru că nu sunt finanțabile, adică au situații financiare care nu le permit să aibă acces la credite în conditii de piață, motiv pentru care nici nu s-au calificat”, a declarat Cristian Cosmin, director general adjunct FNGCIMM.
Programul IMM Invest a fost lansat, în acest an, urmând să continue în anii următori, cu bugete la fel sau semnificativ mai mari decât în 2020. În total, au fost acordate peste 20.000 de garanții în valoare de aproximativ 15 mld. lei. Pentru a satisface cererea ridicată din partea companiilor, plafonul a fost majorat până la 20 mld. lei.
“Anul acesta, s-a produs o lansare puternică în piață, pentru că era nevoie de finanțare nu doar în domeniul agro, ci în toate domeniile de activitate și ne bucurăm că avem în momentul de față peste 20.000 de garanții acordate. Nu pot spune că vorbim despre 20.000 de IMM-uri, pentru că multe IMM-uri au câte două credite, un credit pentru nevoi de consum și un credit de investiții, dar peste 20 000 de garanții au fost acordate într-o valoare de aproximativ 15 mld. lei. Plafonul maxim al statului a fost suplimentat și vorbim de 20 mld. lei, dar sperăm ca până la finalul anului să atingem acest plafon”, a mai precizat Cristian Cosmin.
BucharestFoodSummit.ro, Ediția a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020 a continuat joi, 11 noiembrie, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București cu o nouă conferință: „Finanțarea economiei și agribusiness-ului românesc”, un subiect generos, care a generat discuții aprinse în rândul celor prezenți. Dacă fermierii s-au plâns de dobânzile mari și accesul dificil la finanțare, bancherii au promis mai mulți bani și mai puțină birocrație, în timp ce autoritățile au anunțat programe și soluții noi pentru sectorul agroalimentar.
Conferința a fost moderată de Gabriel Biriș, Partener Fondator, Casa de Avocatură Biriș-Goran, Nicolae Badea, președinte Computerland România, iar co-moderatori au fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit și Leontin Dinulescu, BucharestFoodSummit.
La eveniment au fost prezenți Sorin Mihai Cîmpeanu, Rector, USAMV Bucuresti, László Borbély, Consilier de Stat, Cabinetul Primului Ministru, Adrian Pintea, Director general, APIA, Cosmin Cristian, Director general adjunct, FNGCIMM, Nicu Vasile, șeful LAPAR, Alexandru Baciu, Antreprenor Ferma Baciu, Ramona Ivan, Director, Directia Relatii cu Institutii Nationale si Internationale, CEC Bank, fostul premier Petre Roman, Varujan Pambuccian, Deputat, Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor ș.a.
Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland România, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Sâmburești.
Partenerii evenimentului: CEC Bank, Casa de Avocatură Biriș-Goran, EximBank, Domeniile Urlați, USAMV Bucuresti, ASAS, ASPES, ASE, HORA, FIHR, AFR.
Partenerii media: FoodBiz, #RomâniaFuncționează, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi și Economistul.
Seria de conferințe BucharestFoodSummit este în plină desfășurare, iar următorul eveniment va avea loc pe data de 19 noiembrie.
Am intrat în linie dreaptă și vă așteptăm la Ediția a IV-a FoodIntelForum.ro, care va avea loc în perioada 13 aprilie – 25 mai 2021 (Finanțare, integrare, uragan tehnologic).
vezi și…
Comentariile sunt închise