Oros: Comerțul cu animale vii nu trebuie interzis

Comerțul cu animale vii nu trebuie interzis, deși este de dorit să fie cât mai redus, având în vedere că exportul UE în țări terțe și pe piața unică este deosebit de important pentru fermieri. Condițiile de bunăstare însă, trebuie sâ fie respectate pe toată perioada transportului. Protecția animalelor nu se oprește la granițele externe ale UE, susține ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care a participat, în data de 1 septembrie 2020, la Reuniunea informală a miniștrilor agriculturii și pescuitului din Statele Membre – Lecții învățate în urma crizei coronavirusului.

Iată si principalele aspecte subliniate de ministrul Agriculturii:

  1. Este urgentă nevoie de creșterea rezistentei lanțului alimentar, prin asigurarea stabilității financiare a tuturor actorilor , mai ales a producătorilor agricoli. De aceea, trebuie suplimentat corespunzător bugetul PAC și adoptată căt mai repede legislația aferentă.

Pericolul cel mai mare este dependența Pieței Europene de importul unor produse sub standardele UE.

Este importantă și consolidarea capacității de cooperare, eliminarea practicilor incorecte și a concurenței neloiale.

Este esențială dezvoltarea piețelor locale și a lanțurilor scurte de aprovizionare, cu valorizarea produselor micilor producători.

Oros a atras atenția și asupra rolului fundamental pe care îl au lucrătorii sezonieri, care au avut o contribuție importantă la menținerea funcționalității lanțurilor alimentare pe durata pandemiei.

  1. Este necesară protecția produselor tradiționale, iar etichetarea acestora trebuie să faciliteze consumatorilor alegerea, prin cunoașterea originii produsului, inclusiv a ingredientelor.

Deasemenea, este utilă aplicarea unei etichete care să conțină informații minime (lizibile) privind condițiile de bunăstare în care au fost crescute animalele.

  1. În ceea ce privește comerțul cu animale vii, deși este de dorit să fie cât mai redus, acesta nu trebuie interzis, având în vedere că exportul UE în tari terțe si pe piața unică este deosebit de important pentru fermieri. Condițiile de bunăstare trebuie însă să fie respectate pe toată perioada transportului. Protecția animalelor nu se oprește la granițele externe ale UE.

Vezi și …

Apicultorii primesc ajutor de la MADR

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim