Șeful LAPAR: Producția de porumb din acest an, la jumatate față de 2019

Producția de porumb din acest an este puternic afectată de seceta care a redus recolta la mai puțin de jumatate față de anul trecut, susține Nicu Vasile, șeful LAPAR.

În 2019, România a avut o producție de porumb de circa 17 milioane de tone, din care o mare parte a mers la export. Cele mai mici producții în 2020, ba chiar și zero în unele cazuri (pierderi de 3.000 – 3.400 lei/ha), au fost înregistrate în sudul și sud-estul țării. Fară irigații, practic, culturile din acest an n-au avut nicio șansă în fața secetei.

Și în Moldova sunt zone care au obținut ceva producție, dar si altele in care nu s-a recoltat nimic. În Transilvania, in schimb, media la hectar a variat intre 4 si 5 tone, in timp ce in Oltenia, o zona secetoasa, in general, anul acesta a plouat, iar fermierii au obtinut si pana la 8 tone/ha de porumb. Productiile au fost ceva mai mici in Giurgiu, unde s-au atins productii de 6-7 tone/ha.

„Față de 2019, producția de porumb este sub 50%, iar preturile nu diferă mult față de anul trecut. Bursa este stabila, nu s-au înregistrat fluctuații mari. La floarea soarelui, însă, au început să crească prețurile pentru că avem procesatori în țară”, a declarat Nicu Vasile.

Continuarea articolului pe Agrostandard.ro


vezi și…

Exclusiv: 17 obiective de dezvoltare durabilă în implementare la Guvern

 

 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim