BucharestFoodSummit.ro la USAMV: Presa, economia, curajul și vinurile de Pietroasa în dezbateri prelungite

BucharestFoodSummit.ro – Cel mai mare și important eveniment internațional al toamnei din România în agribusiness, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa.

Ediția a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020

BucharestFoodSummit.ro continuă în forță!

Seara zilei de marți, 22 septembrie 2020, a fost dedicată „Rolului media în integrarea și dezvoltarea producției alimentare și de băuturi” în contextul „Noului Normal”.

Manifestarea a avut loc la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară  (USAMV) din București, o instituție prestigioasă care asigură specialiștii de mâine ai țării, cei în mâinile căror se va afla destinul sectorului agro-alimentar și de băuturi din România.

BucharestFoodSummit.ro este organizat în parteneriat cu: #RomâniaFuncționează, FoodBiz, CEC Bank, Casa de Avocatură Biriș-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, ICDP – Mărăcineni, HORA, Agrostandard și Academia de Studii Economice București.

“Integrare, asociere, curaj” este deviza sub care s-a desfășurat acest eveniment de marcă, cuvinte cheie pentru orice producător care vrea să aibă succes pe piața în condițiile actuale extrem de dificile. Un adevăr recunoscut de toți cei prezenți la eveniment, de altfel.

  “Toată lumea are nevoie de produse alimentare, de industria din agribusiness, de HoReCa. Ceea  ce s-a întâmplat de aproape un an ne-a arătat că trebuie să ne pregătim din ce în ce mai mult  pentru tot ce poate să mai apară de acum încolo, să speram că scăpăm ușor-ușor și de această pandemie și începem să ne reluăm viața pe care am avut-o până acum, să ne întoarcem la viața normală, astfel încât să ne bucurăm în campusul nostru de studenți, de viitorii specialiști, care să ne poată asigura produsele de care avem nevoie pentru industria agri, în general. Știm cu toții că de mâncare toată lumea o să aibă nevoie orice s-ar întâmpla, atunci trebuie să fie în cantități suficiente în întreaga lume si de foarte bună calitate, am vazut cu toți că am devenit din ce în ce mai selectivi în ceea ce privește calitatea produselor achiziționate”, a declarat Prof. Univ. Dr. Răzvan Ionuț Teodorescu – Prorector, USAMV București.

De produse de calitate, mai precis de schemele de calitate pe care România vrea să le implementeze, dar și despre implicarea media în susținerea producției locale a vorbit și Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

„Nimic nu se poate face, dacă vrei promovare, fără media, fără implicare și până la urmă fără fonduri. Aș lăsa la urmă educația pentru că din punctul meu de vedere este cea mai importantă, vorbim de un început..  Ministerul Agriculturii are deja din luna ianuarie cinci scheme de calitate pe traseu, in diferite forme, iar la Comisia Europeană sunt comunicate trei. De ce sunt importante schemele de calitate? În primul rând pentru că permit accesul la banii europeni pentru promovare și atunci avem nevoie de media fără discuție, iar în al doilea rând, aceste produse se pot identifica prin etichetare. Am dat drumul și la o schemă de finanțare a promovării produselor de calitate, iar Ministerul Agriculturii încurajează formele asociative. De exemplu, formele asociative, asociațiile sau cooperativele beneficiază de 150.000 de euro, pe când un agent economic doar de 3.000 de euro. Prin măsuri de piață poți să încurajezi și este obligatoriu să încurajăm formele de asociere”, a declarat secretarul de stat.

Despre provocările pe care le implică „Noul Normal” pentru oamenii de afaceri din agribusiness a vorbit și Nicolae Badea, CEO Computerland România partenerul Gold al BucharestFoodSummit.

Nicolae Badea - Computerland   „Informatica și telecomunicațiile, digitalizarea, electronica profesională sunt astăzi cvasiprezente în toate nuanțele materiale și spirituale ale existenței noastre. Provocările prezente la care suntem supuși, dar mai ales cele viitoare ne-au determinat să ne implicăm ca sponsori și comunicatori de soluții în această formă de manifestare. Felicit organizatorii pentru că reușesc să organizeze acest eveniment cu multe eforturi, inițiativă și cu o logistică pe care n-o vedem decât aici ca rezultat”, a afirmat Nicolae Badea.

La rândul lui, Gabriel Biriș, partener fondator Casa de Avocatură Biriș-Goran, și-a exprimat încrederea în potențialul agriculturii autohtone, capabile să asigure hrana nu doar pentru români, ci să producă și pentru export. Ori cu cât plusvaloarea este mai mare, cu atât este mai bine pentru toată lumea..

  Gabriel Biriș„Suntem aici și credem în țara noastră România, cu potențialul ei imens, care poate să hrănească bine nu doar proprii cetățeni, dacă agricultura românească este făcută într-un mod eficient. (…) Dacă reușim prin expertiza pe care o avem ca firma multidisciplinară, sunt 50 de avocați specializați nu doar în legislație fiscală pentru care sunt eu cunoscut, sunt convins că putem să aducem foarte multă valoare adăugată până la urmă investitorilor din agricultură în beneficiul tuturor”, a afirmat Gabriel Biriș.

Din păcate, însă, România contează prea puțin la nivel internațional în acest sector, nici pe departe nu ocupă locul pe care ar trebui să-l dețină. Cu atât mai mult după 2007, anul aderării la UE, ceea ce ar trebui să dea de gândit.

  „România este și ea prezentă în mișcarea globală, foarte puțin, însă. Cel mai dureros exemplu: de când România a intrat în UE în 2007, nu a fost niciodată generatoarea unui proiect european. Am fost întotdeauna în vagoanele trase, de obicei în ultimul vagon, nu locomotiva”, a declarat Petre Roman, fostul premier al României, prezent la eveniment.

Rectorul USAMV Bucureşti, prof.univ.dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, a mulțumit tuturor celor prezenți la conferința desfășurată la Facultatea de Biotehnologii, un bun prilej de a pune în legătură mediul academic, cu oamenii de afaceri și presa, atrăgând atențía asupra rolului extrem de important pe care îl are educația. Fără educație nu o să avem nici agricultură, nici sănătate, nici securitate, nici prosperitate, n-o să avem de nici unele”, a avertizat rectorul USAMV. Iar criza actuală a demonstrat-o.

  “Este un prilej de mare bucurie că v-ați gândit să organizați acest eveniment BucharestFoodSummit la USAMV București. Această platformă ne permite să ne cunoaștem noi, cei din mediul academic, cu dumneavoastră, cei din media și cu producătorii din domeniul specific, extrem de important pentru România, fie și numai pentru faptul că putem să ne cunoaștem preocupările, proiectele unii altora. Dumneavoastră aveți nevoie de noi și noi avem nevoie de dumneavoastră pentru că, nu-i așa, adevărul este una și recunoasterea lui este cu totul altceva”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Seara s-a încheiat cu o degustare de vinuri de calitate deosebită de la Stațiunea Vitivinicolă de Cercetare-Dezvoltare Pietroasa, prezentate de profesor universitar Arina Antoce: Gama de vinuri Pietroasa Research & Innovation, care include momentan doar soiuri autohtone romanești specifice și relevante pentru terroir-ul zonei.

Următorul eveniment sub cupola „BucharestFoodSummit.ro” va avea loc pe data de 29 septembrie – Prezentări și analiză, produse alimentare de colecție. BucharestFoodSummit.ro include manifestări care vor avea loc pe parcursul a peste 2 luni și care vor reuni cei mai imporanți oameni de afaceri și autorități din agribusiness-ul, producția alimentară, de băuturi, retail și HoReCa România.

Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland România, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Sâmburești.

Partenerii media: FoodBiz, #RomâniaFuncționează, Agrostandard, Lumea Banilor, TVRi și Economistul.

Editat de

Viorela Pitulice Viorela Pitulice

Editori foto:

Ioana Stefanco Ioana Ștefanco

 Alexandru Ungurelu


vezi și…

„Investiții profitabile în horticultură” – premieră la BucharestFoodSummit.ro

 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim