EXCLUSIV- Emil Dumitru, MADR, la BucharestFoodSummit: Îi vom sprijini pe fermierii cu afaceri integrate să-și deschidă magazine

În cadrul BucharestFoodSummit, Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), le promite fermierilor care au afaceri integrate sprijin pentru deschiderea de magazine proprii pe bani europeni.

În viitorul Plan Național Strategic (PNS) se va pune accent pe finanțarea fermelor care vor să-și integreze producția, pe procesare și asociere, pentru că altfel producătorii români nu vor avea putere de negociere în raport cu retailerii.

Modele de integrare în agribusiness-ul românesc există în piață, iar exemplul cel mai bun este Dimitrie Muscă, administratorul CAI Curtici din județul Arad, care lucrează câteva mii de hectare de teren agricol, are ferme de animale, abator, unități de procesare, dar și o rețea de 36 de magazine proprii.

Emil Dumitru„Ce va face Ministerul Agriculturii în viitorul Plan Național Strategic? În primul rând, pe lanțul scurt – pork to fork, acolo unde există apetență din partea producătorilor, fermierilor care sunt integrați să poată să-și deschidă magazine, vom finanța o astfel de măsură”, a declarat secretarul de stat Emil Dumitru la BucharetFoodSummit.

El a răspuns astfel fermierilor prezenți la eveniment care au vorbit despre practicile neloiale din piață, de importurile la prețuri de “dumping”, dar și de accesul greoi în lanțurile de retail.

Călin Muscă, proprietarul PorkProd, fiul fermierului Dimitrie Muscă din Arad, s-a plâns de faptul că intră din afară carne de porc la prețuri mult mai mici față de cele practicate de producătorii români, cu termene de valabilitate greu de verificat.

Și Nicușor Șerban, un cunoscut fermier din Ialomița, a povestit cât de greu i-a fost să intre în retail cu lactatele de la Lăptăria cu Caimac.  Recunoaște, însă, că deocamdată nu se gândește la o rețea proprie de magazine, poate și pentru că vrea să distribuie produsele la nivel național, ceea ce poate face doar cu ajutorul lanțurilor internaționale de retail.

„Trebuie să finanțăm producătoriii noștri să fie competitivi. Vrem să nu mai existe concurență neloială… Statul nu trebuie să intervină în relațiile dintre producători și comercianți, trebuie să fie un arbitru onest, să vegheze la o relație comercială corectă”, a mai spus Emil Dumitru.

Printre participanții la conferință s-au mai numărat Alexandru Baciu, un cunoscut fermier din sudul țăriii care are o afacere în sistem integrat, inclusiv magazine proprii, Nicolae Badea – președinte Computerland, Sorin Mihai Cîmpeanu – rector USAMV, Adrian Radulescu – președinte Asociația Fermierilor Români,  Nicolae Istudor, Rector ASE București,  Nicu Vasile, președinte LAPAR, Valentin Vladut, director general Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații Destinate Agriculturii și Industriei Alimentare (INMA), Jozsef Toth, antreprenor Juglans Dacic, Alexandru Ungurelu și Dinu Dinulescu – BucharestFoodSummit.

Conferința a fost moderată de Gabriel Biriș, Partener Fondator, Casa de Avocatură Biriș-Goran, iar co-moderator a fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit.

BucharestFoodSummit.ro este organizat în parteneriat cu #RomâniaFuncționează, FoodBiz, CEC Bank, Casa de Avocatură Biriș-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, ICDP – Mărăcineni, HORA, Agrostandard și Academia de Studii Economice București.

Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland România, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Sâmburești.

Partenerii media: FoodBiz, #RomâniaFuncționează, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi și Economistul.

Seria de conferințe BucharestFoodSummit este în desfășurare. Se mai pot face înscrieri de participare dar locurile sunt limitate!


vezi și…

Florin Cîțu, azi la BucharestFoodSummit: Foarte curând lansăm un program similar IMM Invest pentru agricultori. Încă 1 miliard!

1 Comentariu
  1. Ioan Iovan spune

    Buna ziua
    Organizam tot felul de intalniri, unele cu rost, altele fara. Ceea ce este cel mai important insa este ca aceste intalniri sa aiba ecou in randul politicienilor. Acolo de fapt este esential sa fie intelese si folosite in procesul de dezvoltare al agriculturii si satului romanesc.
    In 1996 am avut un ministru al agriculturii genicolog si secretar de stat electronist, iar toate deciziile pe care le lua erau contra taranului roman. Mi-au trebui 2 ani ca sa inteleg de fapt ca misiunea lor era de a distruge toate ramasitele agriculturii de tip socialist si cooperatist. Astazi, dupa 25 de anisuntem pusi in situatia de a ne reorganiza in cooperative, asociatii sau mai stiu eu ce forme asociative, iar reticienta e mare. Micile incercari de asociere care au reusit au fost din nou atacate de catre Parlament prin Legea 28/2020, lege prin care s-a reitrodus taxele de raft la furnizorii de produse autohtone catre marile lanturi de magazine. Nu era obligatoriu de aplicat, dar unele le-au aplicat. In UE exista o Directiva care trebuie aplicata de anul viitor obligatoriu, dar ce si-au zis politicienii nostri majoritari, hai sa le aratm noi cine sunt mai tari. De aceea va spoun ca trebuie avut in vedere rolul pe care il au politicienii in tot ceea ce se intampla. Cu stima.

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim