Sorin Cîmpeanu, USAMV: Întâlnirile dintre fermieri, autorități și mediul academic, rețeta succesului în state puternice!

În cadrul BucharestFoodSummit din 14 octombrie, Sorin Mihai Cîmpeanu, rectorul USAMV București, afirmă că perioada următoare va fi destul de complicată în contextul pademiei de COVID-19, și agravată de problemele mari create de secetă.

Totuși, acest  context dificil ar putea să constituie și o bună oportunitate pentru jucătorii din agribusiness, dacă știu să îl exploateze favorabil.

Este foarte important să existe o continuitate în ceea ce privește întâlnirile dintre fermieri, autorități și mediul academic, rețeta succesului în state puternice, de altfel. Doar împreună pot fi găsite soluții le cele mai bune pentru rezolvarea problemelor. Foarte important, agricultura nu trebuie politizată, mai ales că securitatea și siguranța alimentară sunt și vor rămâne subiecte din ce în ce mai acute de acum încolo pe agenda oricărui stat mai mult sau mai puțin dezvoltat.

„Nu poți să îi spui domnului Baciu (n.red – Alexandru Baciu, fermier Călărași), lui Dimitrie Muscă (fermier din județul Arad) că nu au dreptate în ceea ce ne-au prezentat, pentru că ei se lovesc direct, nemijlocit de problemele acestea, mai mult decât noi ceilalți, indiferent că suntem mediu academic sau autorități.. Este bine să ne concentrăm asupra problemelor pe care le pun în discuție cei care fac producție nemijlocită în agricultură și domeniul agroalimentar, cu atât mai mult, acum, și o spun încă o dată: astfel de întâlniri sunt bune. Ele au loc în state precum Canada, SUA, Franța, Germania, țări agricole puternice, aceasta este rețeta succesului”, a declarat la BucharestFoodSummit (BFS), rectorul USAMV.

Pentru România, 2020 este un an foarte greu, iar, din păcate, și premisele pentru viitor sunt tot la fel.

 

“Noi în Româna, și nu numai în România de data aceasta, dacă nu am avut secetă, am avut alegeri, dacă nu am avut alegeri, am avut COVID-19. Altădată, sigur n-am avut COVID-19. De data aceasta, în acest an, avem și alegeri, avem și secetă, avem și COVID-19 și cu atât mai mult îi dau dreptate lui Adrian Rădulescu (fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, speaker la BFS) când spune că agricultura nu trebuie să fie politizată, pentru că indiferent de unde suntem securitatea alimentară și siguranța alimentară vor rămâne subiecte  din ce în ce mai acute de acum încolo pe agenda oricărui stat mai mult sau mai puțin dezvoltat”, a afirmat Cîmpeanu.

BucharestFoodSummit.ro, Ediția a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020, este cel mai mare și important eveniment internațional al toamnei din România în agribusines, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa.

Conferința a fost moderată de Gabriel Biriș, Partener Fondator, Casa de Avocatură Biriș-Goran, iar co-moderator a fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit.

La conferință au participat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, Emil Dumitru, Secretar de Stat, MADR, dar și fermierii integratori – Dimitrie Muscă, Alexandru Baciu și Nicușor Șerban. Au mai fost prezenți Nicolae Badea, președinte Computerland, Călin Muscă, antreprenor, PorkProd, Adrian Radulescu – președinte Asociația Fermierilor Români,  Nicolae Istudor, Rector ASE București,  Nicu Vasile, președinte LAPAR, Valentin Vladut, director general Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații Destinate Agriculturii și Industriei Alimentare (INMA), Jozsef Toth, antreprenor Juglans Dacic, Alexandru Ungurelu și Dinu Dinulescu – BucharestFoodSummit.

BucharestFoodSummit.ro este organizat în parteneriat cu #RomâniaFuncționează, FoodBiz, CEC Bank, Casa de Avocatură Biriș-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, ICDP – Mărăcineni, HORA, Agrostandard și Academia de Studii Economice București.

Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland România, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Sâmburești.

Partenerii media: FoodBiz, #RomâniaFuncționează, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi și Economistul.

Seria de conferințe BucharestFoodSummit este în desfășurare. Se mai pot face înscrieri de participare dar locurile sunt limitate!


vezi și…

Florin Cîțu, azi la BucharestFoodSummit: Foarte curând lansăm un program similar IMM Invest pentru agricultori. Încă 1 miliard!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim