Nicu Vasile, LAPAR, la BucharestFoodSummit: Doar 1% din fermierii din România fac parte dintr-o formă asociativă

Nicu Vasile, președinte LAPAR, a declarat la BucharestFoodSummitdoar 1% din fermierii din România fac parte dintr-o formă asociativă.

Aceasta explică multe despre situația actuală a agriculturii românești, despre lipsa puterii de negociere a fermierilor în fața autorităților, dar și a marilor retaileri.

România suferă serios la capitolul competitivitate, nu este de ajuns să produci suficient pentru acoperirea nevoilor interne dacă economia este mereu sub asaltul importurilor de alimente din alte țări, inclusiv din Uniunea Europeană, este de părere șeful LAPAR.

“Trebuie să facem strategii zonale, regionale și naționale ceea ce noi nu prea avem și nu discutăm astfel de o unitate. Trebuie să avem grijă ca fermierii să se asocieze. Nu avem decât 1% din numărul de fermieri la nivel național, care se află într-o formă asociativă, în comparație cu 34% la nivel european. Aș vrea ca această întâlnire din cadrul BucharestFoodSummit să fie concretizată într-un document care să aibă și continuitate”, a afirmat șeful LAPAR.

Agricultura României a avut peste 40 de strategii după anii anii 90, dar din păcate rezultatele nu se văd. Avem în continuare cel mai mare număr de ferme din Europa, iar o mare parte dintre ele sunt defragmentate.

Noi avem 33% din fermele din Europa si nu aducem decât 3,4% din producția standard, iar asta spune totul. Ar trebui să analizăm mult mai bine toate aceste scheme de subvenții pentru a avea randamentul maxim”, a mai declarat Nicu Vasile.

Agricultura în România este primul sector de dezvoltare din punct de vedere economic, trebuie acordată atenție mai mare, însă, industriilor conexe și exportului de produse, atrage atenția Nicu Vasile

BucharestFoodSummit.ro, Ediția a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020, este cel mai mare și important eveniment internațional al toamnei din România în agribusines, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa.

Conferința a fost moderată de Gabriel Biriș, Partener Fondator, Casa de Avocatură Biriș-Goran, iar co-moderator a fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit.

La conferință au participat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, Emil Dumitru, Secretar de Stat, MADR, dar și fermierii integratori – Dimitrie Muscă, Alexandru Baciu și Nicușor Șerban. Au mai fost prezenți Nicolae Badea, președinte Computerland, Călin Muscă, antreprenor, PorkProd, Adrian Radulescu – președinte Asociația Fermierilor Români,  Nicolae Istudor, Rector ASE București, Valentin Vladut, director general Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații Destinate Agriculturii și Industriei Alimentare (INMA), Jozsef Toth, antreprenor Juglans Dacic, Alexandru Ungurelu și Dinu Dinulescu – BucharestFoodSummit.

BucharestFoodSummit.ro este organizat în parteneriat cu #RomâniaFuncționează, FoodBiz, CEC Bank, Casa de Avocatură Biriș-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, ICDP – Mărăcineni, HORA, Agrostandard și Academia de Studii Economice București.

Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland România, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Sâmburești.

Partenerii media: FoodBiz, #RomâniaFuncționează, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi și Economistul.

Seria de conferințe BucharestFoodSummit este în desfășurare. Se mai pot face înscrieri de participare dar locurile sunt limitate!


vezi și…

Florin Cîțu, azi la BucharestFoodSummit: Foarte curând lansăm un program similar IMM Invest pentru agricultori. Încă 1 miliard!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim