Nicolae Istudor, ASE: Trebuie să ne gândim ce mâncăm și de unde, chiar dacă este o perioadă mai delicată

Chiar dacă trecem prin perioade mai delicate, cum se întâmplă în prezent din cauza pandemiei de COVID-19, trebuie să ne gândim ce mâncăm și de unde, atrage atenția Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) București) în cadrul BucharestFoodSummit.

Din păcate, o mare parte din produsele de pe piață sunt din import, chiar și pe segmentele și în perioadele în care există producție autohtonă. Numai în primul semestru, de exemplu, balanța agroalimentară înregistra un deficit de peste un miliard de euro, iar carnea se afla pe primul loc în topul produselor aduse de la extern.

„Indiferent că suntem în perioade mai delicate cum este și aceasta a COVID-ului,  trebuie să ne gândim ce mâncăm și de unde. De preferat ar fi să fie produse românești pentru că potențialul există. Va trebui sa analizăm produs cu produs și să limităm importurile”, a declarat Nicolae Istudor la BucharestFoodSummit.

El s-a referit și la integrarea producției, varianta care poate să aducă valoare adăugată pentru cei ce muncesc, și care permite urmărirea trasabilității mărfii. un demers necesar în încercarea de a asigura produse de calitate și la prețuri corecte consumatorilor români. Nu în ultimul rând, rectorul ASE a prezentat și modalitățile de valorificare a producției la care pot apela fermierii.

„Pe toată filiera, cel mai dezavantajat este fermierul, teoria spune că nu trebuie să ne ducem către un singur canal de distribuție, nu trebuie să pui ouăle în același cos, s-ar putea să ai o problemă”, a avertizat Nicolae Istudor la BucarestFoodSummit”.


BucharestFoodSummit.ro
, Ediția a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020, este cel mai mare și important eveniment internațional al toamnei din România în agribusines, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa.
Conferința a fost moderată de Gabriel Biriș, Partener Fondator, Casa de Avocatură Biriș-Goran, iar co-moderator a fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit.

La conferință au participat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, Emil Dumitru, Secretar de Stat, MADR, dar și fermierii integratori – Dimitrie Muscă, Alexandru Baciu și Nicușor Șerban. Au mai fost prezenți Nicolae Badea, președinte Computerland, Călin Muscă, antreprenor, PorkProd, Adrian Radulescu – președinte Asociația Fermierilor Români, Nicu Vasile, președinte LAPAR, Valentin Vladut, director general Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații Destinate Agriculturii și Industriei Alimentare (INMA), Jozsef Toth, antreprenor Juglans Dacic, Alexandru Ungurelu și Dinu Dinulescu – BucharestFoodSummit.

BucharestFoodSummit.ro este organizat în parteneriat cu #RomâniaFuncționează, FoodBiz, CEC Bank, Casa de Avocatură Biriș-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, ICDP – Mărăcineni, HORA, Agrostandard și Academia de Studii Economice București.

Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland România, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Sâmburești.

Partenerii media: FoodBiz, #RomâniaFuncționează, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi și Economistul.

Seria de conferințe BucharestFoodSummit este în desfășurare. Se mai pot face înscrieri de participare dar locurile sunt limitate!


vezi și…

Sorin Cîmpeanu, USAMV: Întâlnirile dintre fermieri, autorități și mediul academic, rețeta succesului în state puternice!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim